Stanowisko Episkopatu Polski
W dokumencie przyjętym przez Episkopat Polski w dniach 13 i 14 marca 2012 jest powiedziane, że nie zostaną przyznane odszkodowania dla ofiar pedofilii od polskiego Kościoła. Duchownych, którzy popełnili takie przestępstwo, chroni tajemnica spowiedzi, a Kościół zamierza jej bronić. Choć episkopat deklaruje w dokumencie pełną współpracę z władzami ws. ścigania pedofilów w Kościele, to ustanawia wyjątki od tej reguły. Duchowni nie ujawniają informacji o księżach, którzy przyznali się do pedofilii w trakcie spowiedzi.
Obłuda, obłudą pogania obłudę
W USA skandale związane z seksualnym wykorzystywaniem dzieci przez kapłanów doprowadziły do procesów, w których amerykańskie diecezje musiały wypłacić w sumie ponad 2 mld dolarów odszkodowań. Tam sądy działają dużo sprawniej niż w PL, prawo stoi za poszkodowanymi dziećmi a nie za tajemnicą kapłańskich zboczeńców..
15 kwietnia 2008 papież Benedykt XVI na pokładzie samolotu do USA zapowiedział „wykluczenie pedofilów z kapłaństwa” i „zrobienie wszystkiego, by podobne przypadki nie powtarzały się w przyszłości”.
Czyli co Watykan Watykanem, a Polska Kuria jest u siebie..
dun napisał/a:
eg. to dyrektor szkoly, sam umiescil zdjecia na tablicy w szkole jak i na stronie, to byl jeden z elementow tzw. zielonej szkoly. gosc sie nie popisal, gdyz zapewne nie spodziewal sie podobnych skojarzen.
czyli mam rozumieć że sprawa została tak oficjalnie załatwiona? to jest oficjalne stanowisko kościoła?
Raczysz ze mnie nie żartować !
Jeżeli uważasz że źródła po których szukałem informacji -bo z góry tak założyłeś- są fałszywe, to proszę o podesłanie jakiegoś linka do oficjalnego stanowiska stron w tej sprawie.
I jeszcze mi napiszesz że nic złego się nie stało, ksiądz dalej jest wychowawcą i praktyki z bitą śmietaną dalej są stosowane jako element zielonej szkoły?
to co piszesz to przecież farsa...
Czekać tylko aż te dzieciaki dorosną i uświadomią sobie o co tak naprawdę chodziło.
Ja swój link do największej organizacji zwalczającej pedofilie podałem kilka postów wcześniej, widzę nie nie zechciałeś się z nim zapoznać.
ps. po to jest BBCode żeby z niego korzystać i modulować tekst zwracając uwagę na istotne szczegóły.