@czarek00
Czysty kapitalizm skończył się w USA dawno temu. Teraz więcej kapitalizmu jest w ,,komunistycznych" Chinach niż tam.
Co do wykarmiania rodziny - pracownik w fabryce Forda mógł utrzymać ze swojej pensji siebie, pięcioro dzieci i żonę. Dziś, w socjaldemokracji, żeby utrzymać choć dwójkę dzieci, musi zagonić żonę do roboty.
Jeżeli chcesz być robolem i żyć bez stresu przez całe życie, dostawać minimalną pensję do utrzymania kilku dzieci i żony, i żeby nikt się ciebie o nic nie czepiał - masz do tego prawo.
Jeżeli chcesz być przedsiębiorcą, zaryzykować, stworzyć rewolucję na rynku i zgarnąć fortunę - również masz do tego prawo, ale jeżeli stracisz nikogo oprócz siebie nie możesz za to winić, bo volenti non fit iniuria.
I w tym miejscu możemy zacząć dyskusję - ale ludzie są źli, wyzyskają mnie, oszukają, co ja biedny zrobię...
No cóż, życie.
Ale o co Ci teraz chodzi? To Ty twierdzisz, że socjalizm jest dobry. W Polsce masz socjalizm to znaczy, chyba, że to według Ciebie jest dobrze. Według mnie jest źle, bo ja się wolę porównywać do lepszych odemnie (znajdujących się w lepszej sytuacji) i szukać sposobów, żeby im conajmniej dorównać. Zamiast porównywać się do jakiegoś marginesu światowego.
Poza tym jak chcesz ulepszyć nie mając perspektywy? Trzeba mieć jakieś porównanie.
@ParalitykDance
1.prawidłowy rozwój firmy w polsce, taki jaki przytoczyłeś to nie jest wszechobecna norma, myślisz że tylko ty pracujesz po 12-14h? mało ludzi pracuje tyle? ból dupy detected