Tak się składa, że też mam coś wspólnego z informatyką. Nawet mimo mojego młodego wieku mam pewne osiągnięcia w budowie urządzeń elektronicznych i ich programowania. Mało tego, nosze dumny tytuł najlepszego informatyka w mojej byłej szkole technicznej

. Dodam fakt, że nawet mój dawny wychowawca mimo, że jest dobrym informatykiem, który ukończył studia twierdzi, że jestem na dużo wyższym poziomie niż on z zakresu hardware czy programowania. Zresztą nigdy nie zszedłem poniżej oceny celującej z tego przedmiotu, gdzie średnia klasy oscylowała na poziomie oceny dopuszczającej.
Informatyka to szeroka dziedzina, a tworzenie fizyki w grach ogranicza się do użycia już gotowych narzędzi, do których obsługi wystarczy właściwie tylko logika, nic więcej. Jak ktoś logicznie myśli to i przeniesienie wzorów matematycznych do fragmentu kodu programu nie stanowi problemu

. Nie trzeba być matematycznym asem by sobie z tym radzić.
Pamiętaj, że urządzenia komputerowe to sprzęt, który ma liczyć za nas. My mamy tylko wskazać komputerowi w jaki sposób i co ma obliczyć, nic więcej. Logika, logika i jeszcze raz logika. Znam matematyków, którzy mieliby problem z napisaniem programu obliczającego równania kwadratowe, a ja tego typu program pisze może w 10-20 minut z przerwą na herbate i piwo. Jest to przecież jedno z najprostrzych zadań z programowania, a matematyk nie daje rady jeśli nie zna podstaw logiki związanych z programowaniem.