failzone24 napisał/a:
Dżamal nie wiem co ty jarasz ale niestety zdławienie silnika to najlepsze co można zrobić w takiej sytuacji. Ludzie którzy twierdzą że w silniku nawet 12 litrowym w ciężarówce drzemią takie nieziemskie moce że bez uszkodzenia sprzęgła nie można go zdławić są zwykłymi przygłupami.... niestety. Poza tym zdławienie silnika trwa sekundę a zatrzymanie się na poboczu, otworzenie maski i zerwanie dolotu zajmie wystarczająco długo żeby silnik się porządnie rozkręcił. Zrywać dolot należy przy automatycznej skrzyni gdzie nie ma innego sensownego rozwiązania. Pozdrawiam, nie obrażaj się ale fakt że akurat ty zrywałeś dolot nie znaczy że jesteś najmądrzejszy. Nie pierwszy i nie ostatni miałeś taką sytuację więc uwierz że dławiąc silnik, sprzęgłu nic się nie stanie.
Ok, rozumiem że niektórzy są tu na bakier z prawami fizyki, ok, edukacja w polsce jest jaka jest, no niestety trzeba to zaakceptować. Po pierwsze, nie zalecam zrywania dolotu, to był mój przypadek (zresztą, nigdzie nie podałem że jedyny, podałem tylko ostatni mój taki przypadek), ale równie dobrze można zatkać przy wlocie do filtra powietrza. Po drugie, powiedz mi, orientujesz się jaką moc osiąga silnik (prawdziwy silnik, a nie wydmuszka volkswagena <2000ccm) który jest rozbiegnięty? A teraz zobacz, masz dwa wyjścia dławienia - albo nadbieg, hamulec do końca wciśnięty i zmniejszanie obrotów przez popuszczanie sprzęgła (co się kończy jego spaleniem, oddziałuje koło zamachowe z prędkością ponad 8000 rpm na 0 rpm), albo wrzucenie nadbiegu i gw🤬towne puszczenie sprzęgła (też przy wduszonym hamulcu). Spróbuj teraz sobie wyobrazić jak skonstruowane jest dwumasowe koło zamachowe często stosowane w samochodach, opiszę Ci je w dużym uproszczeniu: To dwa duże i ciężkie dyski między którymi są sprężyny (a dokładnie to tłumik drgań skrętnych, ale mocno upraszczam), służą złagodzeniu szarpnięć przy zmianie biegu i zmniejszają zużycie sprzęgła i skrzyni biegów. Gdy następuje sytuacja gdzie ta rozpędzona do ogromnej prędkości para dysków zostaje jebnięta przez sprzęgło, możesz sobie wyobrazić stan sprężyn i innych elementów koła zamachowego, o ile nie polegnie sprzęgło. Teraz wejdź sobie na chociażby allegro i sprawdź ceny dwumasowego koła zamachowego.
mrmleee napisał/a:
A co ciebie to interesuje,nastepny mądry,no chyba ze jestes jego chlopakiem i go bronisz to rozumiem:lol:
No, bezpodstawne zarzuty o homoseksualizm, dojrzałość pełną gębą. Nie powiem jednak kto przed chwilą proponował mi bym uprawiał z nim seks oralny
Cytat:
mozesz mi ssac...