Wysłany:
2011-06-08, 0:52
, ID:
700690
Zgłoś
AdiX, usiądź sobie, wyluzuj się i powiedz wszystkim, skąd w tobie tyle agresji i takich negatywnych emocji. Nie wiń policjantów, że chcą sobie do pensji dorobić, bo pieniądz w naszym systemie ekonomicznym jest ważny czesto na równi z zyciem. Wiń prawo, że zakazało ci pić piwko w miejscu publicznym. Dura lux, sed lux. Więc póki żyjesz w kraju, w którym picie piwka pod chmurką jest sankcjonowane, to wiesz i rozumiesz, i zdajesz sobie sprawę i jesteś świadom, że jak pracownik organów ścigania i egzekwowania prawa złapie cie na jego łamaniu, to tylko jego dobra wola może cie uchronić przed zapisaną w prawie karą pieniężną, wynoszącą nawet tego stówaka. A wierz mi, a może i sam to wiesz, że gdy jestes pracownikiem, i za swoją pracę dostajesz pieniądze, a te pieniądze pozwolą realizować marzenia twoje, i twoim najbliższym, a czasem nawet nie chodzi o realizacje marzeń, a o zwykłe przeżycie, to pokusa, by nie wykonać pracy i nie pobrać wynagrodzenia za nią zwyczajnie spada do 0, odwrotnie proporcjonalnie do pokusy wzięcia nie 50 zł mandatu, a 100, a gdy koleś cię zwyzywa to dołożenie mu drugiej za znieważenie. Mieć 200 zł (wiem że tylko jakiś procent idzie, albo że muszą mieć wyrobione statystyki, że iluś tam dziennie/tyg/miesięcznie spisali i wystawili mandat) a nie mieć, gdy chodzi o wyżywienie bliskich to pokusa, której niewielu jest w stanie się oprzec. Sam oceń, czy to idioci, oportuniści, czy może zwykli ludzie tacy jak ty czy ja, którzy chcą po prostu wiązać koniec z końcem