Ławeczka z ukosem górnym i dolnym, hantle, sztanga prosta, sztanga łamana i można ładnie trenować.
Jak robisz plecy albo barki
Śmieszą mnie poglądy, iż masę mięśniową (co również jest tematem dyskusyjnym, bo dla każdego będzie oznaczało to inną granicę) można zrobić tylko wolnym ciężarem i na siłowni. Jest wiele sposobów rozwoju i wiele przykładów ludzi, którzy wyrobili się ze sprzętem oraz bez sprzętu. Jestem ciekawy ilu z Was zainteresowało się rozciąganiem mięśni przed i po treningu, oprócz machania sztangą.
@vytotas
Jeżeli są w atlasie, to znaczy, że są sprawdzone i bezpieczne więc na pewno mogą być takie. Ja robię z książki, której używam do treningu, ale myślę, że część pokryłaby się z tymi co podałeś.
Pozatym same pompki (których robię w tygodniu z 300) dobrze pompują barki, plecy, klatę i ramiona - trochę oczytania stary. Do zajebistej sylwetki nie potrzeba wyk🤬ionej kuźni tylko chęci
Na plecy i barki ? LOOOOOOOOOOOL ziomeczku mało wiesz o siłowni chyba tyle co Pan edziu na siłowni CI powiedział Na barki i plecy jest od k🤬y ćwiczeń ze sztangą prostą i hantlami i wierz mi, tak samo mi rosną jak i tobie na atlasie
W samym atlasie większość jest zaznaczona jako "kontuzjogenne" i dla zaawansowanych, więc nie do końca takie bezpieczne.
Pompkami bez obciążenia można robić masę i to na plecach albo barkach? Myślałem że głównie klatka i brzuch pracują no i obciążenie za małe żeby coś masy zrobić.(nie hejtuję, nie znam się)
Trochę już próbowałem ale moje barki są nietykalne, atakowałem różnymi ćwiczeniami, różna ilość serii, powtórzeń, ale jeszcze nie udało mi się zrobić treningu żebym go czuł jeszcze dzień czy dwa dni po.
Pompki bez obciążenia - wiesz co poczytaj troszkę o tym i się do edukuj. Jest coś takiego jak Kalistenika (najlepiej wygoogluj) Zobacz jak wielu ludzi ma doskonała sylwetkę trenując tylko własną masą ciała.