Wstępniak: Z wiadomych względów(chociażby, że akcja dzieje się w mroku), polecam obejrzeć poniższe filmiki w godzinach wieczornych, na pełnym ekranie i ze słuchawkami na łbie.
Zeszłoroczny trailer, jeszcze(niestety) nie wydanej drugiej części gry spod szyldu Amnesia, czyli wg mnie najmocniejszego horroru jaki kiedykolwiek wyszedł na PC. Jestem wręcz maniakiem horrorów(zarówno filmów jak i gier) tak więc mogę powiedzieć, że nie jestem laikiem w tej dziedzinie.
Tytuły takie jak Forbidden Siren, Fatal Frame, Nosferatu:Symfonia Grozy, Silent Hill (i w cholerę innych). momentami są mocne, jednak żaden z nich nie wywołał u mnie bólu brzucha oraz nóg(osobista reakcja na paraliżujący strach) w przeciwieństwie do pierwszej części Amnezji- Mrocznego Obłędu. Nie będę tutaj streszczał ani recenzował gry, bo ludzi, którzy już to zrobili jest od groma. Zachęcam więc do przeczytania tychże recenzji oraz oczywiście do zapoznania się z tą produkcją. Warto.
Od siebie dodam dwie rzeczy:
Pierwsza- bajeczki typu Slenderman, inne Euklidy i sraki tworzone na podstawie creepypast przy Amnezji to śmiech na sali, wywoływany poprzez banalne "jump-momenty". Nie ma nawet porównania jak chodzi o skalę prawdziego
niepokoju,
niepewności i sposobu budowania atmosfery.
Druga- jeśli zdecydujecie się grać w tę grę, upraszam o obcowanie z nią TYLKO wieczorami/nocą w ciemnym pokoju i najlepiej ze słuchawkami na uszach.
Przykładowy filmik z pierwszej części Amnezji: Mroczny Obłęd.
Uwaga: w najnowszym numerze CD-Action Amnezja: Mroczny Obłęd, tak więc nie pozostaje nic innego jak brać i gierczyć do bólu.