@solteck
łaaał, sam to wymyśliłeś? Nigdzie nie napisałem, że sztuczne oddychanie przywraca bicie serca. Za to RKO potrafi rytmiczne bicie serca czasami przywrócić (ale nie można na to liczyć więc po pierwsze tel po pomoc).
@Xiaq
z tą różnicą pomiędzy 0,1%, a 70-80% to trochę przegiąłeś (nie jestem zwolennikiem przekonywania ludzi zawyżonymi, oderwanymi od rzeczywistości danymi). Ale rzeczywiście RKO zdecydowanie zwiększa szanse na odratowanie takiej osoby. Nie chodzi tylko o to, żeby taka osoba w końcu ten oddech, czy bicie serca odzyskała, ale żeby jeszcze nie została warzywkiem.
Najgłośniej zawsze krzyczą ci co najmniej by zrobili. W ostatnim czasie na moich oczach potrącili człowieka. Zapewniam Cie że to zupełnie co innego niż oglądać takie rzeczy na sadolu przy kawce i papierosku...
Myślę, że widok mógł być nieciekawy
"Z uwagi na znaczną deformację ciała kierowcy odstąpiono od czynności ratowniczych przy tej osobie."
A swoją drogą kawał auta, a od strony kierowcy został tylko bagażnik
kppspsochaczew.pl/2012/05/30/od-zdarzenia-do-zdarzenia-znow-niebezpiec...
Jeśli się boisz to nie masz obowiązku zrobić NIC poza wezwaniem odpowiednich służb. Dziękuję dobranoc.
G*wno prawda, jeśli nie masz już siły możesz przerwać RKO.
Problem leży w szkołach. Powinien być organizowany kurs 1 pomocy na tym podstawowym poziomie, nie k🤬a na lekcjach PO, bo to gówno warte, tylko zajęcia z ratownikiem medycznym albo lekarzem czy pielęgniarką, z praktycznym i testowym zaliczeniem, obowiązkowo dla każdego ucznia.