podpis użytkownika
Ja, nieosoba niechcąca dwójmyśleć co dzień popełniam myślozbrodnię. Jedynym dwa plus słusznym plusczynem jest użycie nowomowy zamiast staromowy w opisie.Sprawa nieaktualna. Słowo Murzyn zostało przez radę języka polskiego uznane za obraźliwe. Quo Vadis Polonia?
Żeby było ciekawie, to słowo murzyn oryginalnie ma bardzo pozytywne znaczenie. Przez starożytnych rzymian, zwłaszcza tych z prowincji na półwyspie iberyjskim słowem Mauri (przekształconym przez niemców na Mauren, a następnie nas na Murzyn) określano Maurów, zwanych również Mauretańczykami - to jest mieszkańców północno-zachodnich terenów Afryki.
Zamieszkiwali oni tereny dzisiejszej Hiszpanii, Maroko, Algierii, oraz Mauretanii.
Wywodzili się oni z terenów ukształtowanych ręką drugiego najważniejszego imperium średniowiecza - Kartaginy. Tej samej, z której gościu pop🤬lał na słoniach przez góry.
Mieszkańcy Ci byli oświeconymi członkami społeczeństwa średniowiecznego, przodującymi w naukach takich jak medycyna, astronomia i architektura. Stworzyli istniejące po dziś arcydzieła takie jak dziedziniec Arrayanes w Alhambrze, czy meczet w Kordobie, które są pięknymi zabytkami przyciągającymi rocznie miliony turystów z całego świata.
Decyzję oficjalną uznać muszę, ale nie zgodzę się nigdy, że słowo Murzyn jest słowem obraźliwym i przy każdej okazji będę wyrażał swoją opinię.
Nie zamierzam oddawać pola idiotom, bo zniszczą oni dosłownie wszystko.
Lewactwo uwielbia przekręcać znaczenia słów i wiele z nich używa próbując nadać im znaczenie obraźliwe.
Czy mam wpisać każde z nich do słownika jako obraźliwe?
Czy mam wzdrygać się na dźwięk słowa Mężczyzna, hetero, Polak?
Nie. Wyślę ich wszystkich do psychologa i psychiatry.
podpis użytkownika
Żeby było ciekawie, to słowo murzyn oryginalnie ma bardzo pozytywne znaczenie.
Mieszkańcy Ci byli oświeconymi członkami społeczeństwa średniowiecznego.