Prawda jest taka, że porządny automat jest pod każdym względem lepszy od manuala. Dziwię się, że u nas tak powoli wypierają one manuale.
Manuale istnieją tylko dlatego, że są tańsze w produkcji i eksploatacji (nie wszystkie, wiadomo, bo są gruzy w każdej kategorii).
A ja znam takie osoby, które do maunala wróciły. P🤬lę, co kto woli. Jak dla mnie automaty są dla staruszków i zawodowych. Chyba że nie potraficie ogarnąć skrzyni to się potem spuszczanie jakie to fajne. Żałosne.
suchy08021990 napisał/a:
Przez 9 lat jeździłem manuałem i po kupnie pierwszego automata do ręcznej nie wrócę. I jak ktoś z szanownego grona twierdzi(no chyba że mamy tu jakiegoś kierowcę sportowego) że zmieni zredukuje bieg szybciej, czy w lepszym momencie itp niż nowe(zaznaczam nowe nie 15 letnie) automaty może się w łeb p🤬lnąć. Ja zauważam tylko wyższe spalanie niz w manualu ale skrzynia automatyczna nie dusi silnika jak Janusze na 5 biegu przy 40km na godzinę. I narzekaja potem że dwumasa jebła egry pozapychane....
Z drugiej strony jak można stwierdzić że coś co wykonuje coś za ciebie jest c🤬jowe.....a znacie jakiegoś tynkarza co woli z łapy ścianę zarzucić niż maszyną zapryskac? Heh....
Jak zdałem prawko w wieku 18 lat i jeździłem tylko manualem to też p🤬liłem tak jak oni, że manual lepszy.
W życiu nie wrócę do manuala i nie znam osobiście ani jednej osoby która po kupnie auta z automatem narzekała i chciałaby wrócić do wachlowania dźwignią i p🤬lenia się w korkach ze sprzęgłem.
Te czasy minęły i każdy z tutaj obecnych co p🤬li, że manual aj waj szalom lepszy to chyba automatem nigdy nie jeździł.
Może sobie dop🤬lcie do jazdy na co dzień jeszcze spiekowe sprzęgło i mówcie jak to zajebiście się tym jeździ urywając 0.1sek do setki.
Chcesz się ścigać po torze i bawić to pewnie, że tylko manual ale w chwili obecnej nie widzę ani jednej przewagi w codziennym użytkowaniu. ANI JEDNEJ.
Jak mi ktoś powie coś o spalaniu to chyba wam po wifi wyjebie z płyty głównej. Spalanie może i da się (przy starych automatach) uzyskać lepsze na manualu. O ile? No o ile to spalanie lepsze? Spalicie 2zł mniej na setkę? 1.50zł? Złotówkę?
P🤬lę. Stać mnie aby zapłacić na stacji dosłownie kilka złotych więcej na cały bak.
podpis użytkownika
==============================================A może powiesz, że synchronizatory w skrzyni są też dla staruszków i żałosne jest jak ktoś nie umie zmienić biegów bez synchronizatora! Ba w ogóle po co ci sprzęgło w manualu poza ruszaniem? Całą resztę zmiany biegów można spokojnie wykonać bez sprzęgła, no chyba że jest sie staruszkiem i nie ogarnia skrzyni, jak to sam stwierdziłeś.
podpis użytkownika
Konto nowe, użytkownik stary.i szybsze przy tym samym silniku bo automat muli.
To kwestia wprawy, auto z manualna skrzynia biegów jest poprostu oszczędniejsze, jednak nie każdy potrafi używac takiej skrzyni więc wybiera automat.
podpis użytkownika
Każdy myślący człowiek jest ateistą.