dece111 napisał/a:
Dlatego proszę was, jeśli jest tutaj więcej słuchaczy rapu którzy potrafią przekazać mi coś wartościowego, i tych którzy znaleźli juz tą igłę, podzielcie się tym, bo wzbudziło to moją ciekawość i chęć rozwinięcia wiedzy w zakresie tejże muzyki.
Moja odpowiedź miała być bardziej wyczerpująca, ale wylogowało mnie przy wysyłaniu posta i nie chce mi się jeszcze raz rozpisywać.
HH to nie tylko rap, warto się zapoznać z całą kulturą jak i genezą(to chyba dobry początek przy zaznajamianiu się z czymkolwiek).
Jeśli chodzi o samą muzykę to warto zapoznać się ze starą twórczością, sprzed mody na JP. Podam parę płyt, wykonawców i kawałków, które polecam przesłuchać:
Paktofonika (chyba podstawa jeśli chodzi o polską scenę,płyty)
O.S.T.R. (płyty:"Masz to jak w banku","Tabasko","Jazz w wolnych chwilach", warto zobaczyć jakieś wywiady z tym kolesiem czy też wykłady, które prowadził na paru uczelniach bo koleś ma wiele do powiedzenia i warto poświęcić na to trochę czasu)
Pezet/Noon(płyty: "Muzyka klasyczna","Muzyka poważna")
Jeszcze parę kawałków godnych polecenia:
youtube. com/watch?v=GqUSbK5n-To
youtube. com/watch?v=ayr0qXppofo
youtube. com/watch?v=hxBcblOx-ok
youtube. com/watch?v=CumSPLm8fas
youtube. com/watch?v=ODQpvlqccuE&feature=related
youtube. com/watch?v=khnfpI2HPQk&ob=av3e
youtube. com/watch?v=vIwNHiCdycU
I jest tego jeszcze wiele, ale nie widzę sensu wklejania kolejnych linków. Jeśli się tym mocniej zainteresowałeś to już dalej sobie poradzisz z wyszukiwaniem tej 'igły'.
Wspomnę jeszcze o zagranicznych wykonawcach. Polecam:
Guru (czy to Jazzmatazz, czy też GangStarr)
Geto Boys
Beasty Boys
Tupac (warto zobaczyć film "Tupac: Resurrection", przedstawiona w nim jest ideologia Tupaca, co pomaga zrozumieć jego twórczość)
Stara twórczość Eminema
I tutaj też można długo wymieniać...
Jeszcze parę słów do tego kretyna od audiobooków. Jeśli rzeczywiście nie jesteś j🤬ym gimbusem i to co napisałeś przedstawia twój tok myślenia to żal mi Ciebie. Jesteś ograniczony przez własne ambicje. Siedzisz w schemacie, z którego większość wychodzi opuszczając podstawówkę.
Link dla Ciebie:
youtube. com/watch?v=p8DXF2GdWsY&feature=related
i odnośniki obok
Jeśli chciałbyś to skomentować to nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w bezsensowną dyskusję, nie oczekuj odpowiedzi. I z kimkolwiek, kto słucha innego typu muzyki i koniecznie musi się tym pochwalić bo w jego skromnym umyśle jego ulubiony gatunek muzyczny jest gloryfikowany, a każdy inny jest dla plebsu. C🤬j mnie to obchodzi i nie mam zamiaru tego krytykować, słuchaj sobie czego chcesz. Cytując L.U.C: "słucham muzyki, a nie gatunków".