@4hitch
Nie wiem jakim cudem na video tej jakości i przy kołach monoblokowych jesteś w stanie stwierdzić, czy się kręcą czy nie
Równie dobrze osie wagonów w tym składzie mogły być wyposażone w hamulce tarczowe, wtedy pracują one dużo ciszej. Przypominam także, że zblokowanie kół jest w przypadku hamowania niepożądane. Ciekawa teoria z tym trąbieniem zamiast hamowania... Ciekawe jak bardzo jankeski musiałby być maszynista, żeby nie użyć hamowania nagłego? Takie wypadki biorą się właśnie z tego, że ten hamburger prowadzący skład stojący na przejeździe też myślał, że pociąg się zatrzyma, cofnie i pojedzie objazdem
Byłeś na pokazach? Świetnie! Tylko, że ja nie widziałem jeszcze żadnych pokazów, w których lokomotywa miałaby z 3000+ ton na haku i jechała jakieś 80-100 km/h. Czemu? Zwyczajnie, E=(mc^2)/2, a co za tym idzie taki skład ma siłę większą od pocisku i widzowie by gówno zobaczyli. Do tego jeszcze kwestia bezpieczeństwa. Wyhamowanie samej lokomotywy z 50km/h na pokazie i wyhamowanie takiego składu może porównywać tylko mądrala internetowy