Zgodnie z wynikami śledztwa, chłopcu wstrzyknięto dożylnie 3 mililitry czystej adrenaliny – substancji szybko działającej, stosowanej wyłącznie w sytuacjach krytycznych.
Eeee? Zartujesz, nie?
Przez 29 lat mojej pracy widzialam cale okrągłe zero lekarzy, którzy UMIEJĄ I WYKONUJĄ wstrzyknięcia dożylnie oraz zakładają wkłucia obwodowe.
Nie wliczam anestezjologów, oni jedyni umieją.
Wiem, że tak jest w Polsce, ale to jest chore, lekarz powinien to umieć !
w wielu krajach jest ponoć tak, że tylko lekarz podaje leki dożylnie
Uuu... makabra.
Nie wiem, skad wgl pomysł podania STĘŻONEGO leku dożylnie! Aż się wierzyć nie chce, żeby medycy zrobili taki błąd... 🤦♀️
Adrenalinę można podawać podskórnie, domięśniowo, dożylnie. Najczęściej stosowana przy resuscytacji krążeniowo-oddechowej w NZK - dożylnie 1 mg adrenaliny po 10-krotnym rozcieńczeniu albo bez rozcieńczania ale należy podać od razu bolus 10 ml 0,9% roztworu NaCl.
Raczej stosowany jest pierwszy sposób!
Lek podany dożylnie działa błyskawicznie i silnie, jest bardzo niewiele leków podawanych BEZ ROCIEŃCZENIA ( np Relanium).
Zaś adrenalina podana wziewnie obkurcza naczynia zmienionej zapalnie błony śluzowej okolicy podgłośniowej, dzięki czemu jej obrzęk szybko ustępuje, poprawiając drożność krtani. Jej działanie rozpoczyna się w ciągu 10-30 min, a utrzymuje przez 1-2 godz. Po ustąpieniu jej działania stopień obturacji krtani jest podobny do stanu sprzed jej podania, dlatego niezbędna jest co najmniej 3-4-godzinna obserwacja klienta po otrzymaniu leku.
Najlepsze jest to, że błąd popełnił zespół lekarz i pielęgniarka. Jedno zleciło, drugie bezmyślnie podało... oba dwa do odstrzału.
Dlatego tak bardzo mnie bawi określenie, że pielęgniarka ma TYLKO wykonywać zlecenia...
Niestety, tak nie jest, jak widać na załączonym obrazku.
To, że lekarz coś mi zleca, to nie znaczy, że mam to ślepo wykonać.
Równie dobrze jak lekarz muszę znać lek, jego dawkowanie, działania uboczne. Mam przeanalizować czy dawka jest dobrze dobrana, musze wiedzieć - w przeciwieństwie do lekarza - jak ten lek podać ( jakie rozcieńczenie, czas, sposób itp).
Jesli coś mi śmierdzi konsultuję to z lekarzem.