psyhepl napisał/a:
Widziałem już informacje że w niektórych produktach (bardzo wielu) już jest ta larwa
Jest ona oznaczona jak emulgulator czyli E (i tu jakaś liczba) niestety nie pamietam jaka
I to już jest wdrożone i mamy to w sklepach i to już jecie a nie wiecie hehe :/
Jedzą lub piją, bo nie czytają etykiet.
Litera E z numerem, oznacza wszystkie dodatki barwiące, słodzące, konserwujące, zagęszczające, spulchniające, nośniki dodatków oraz emulgatory do żywności, które mogą być stosowane na obszarze Unii Europejskiej (na niektórych listach prezentowanych w mediach, także w Wikipedii, znajdują się dodatki z tym oznaczeniem, które mogły być niegdyś stosowane, ale obecnie, są zabronione). E, oznacza po prostu Europę, a nie tylko emulgatory.
Akurat te larwy ze zdjęcia, czyli mącznik młynarek (Tenebrio molitor), nie dostały własnego E.
Sprzedawane są, jako:
- całe, suszone termicznie larwy
- całe, zblanszowane, suszone w suszarce larwy
- zblanszowane, suszone w suszarce, mielone larwy
- proszek/mąka z suszonych termicznie całych larw .
Produkty je zawierające, muszą być oznaczone teksem: "suszone larwy mącznika młynarka (Tenebrio molitor)" lub "proszek z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddany działaniu promieniowania UV" oraz "produkt może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego", a w przypadku, gdy produkt końcowy zawiera znaczną ilość witaminy D, także: "zawiera witaminę D wytworzoną poprzez poddanie działaniu promieniowania UV". (Rozporządzenia wykonawcze 2021/882 i 2025/89).
Całe i zblanszowane, zmielone larwy, wprowadziła firma SAS EAP Group z Saint-Orens-de-Gameville we Francji - ma przyznany okres ochronny, jako jedyny dopuszczony w UE producent i dostawca dla przemysłu spożywczego, do 22 czerwca 2026.
Natomiast mąkę z suszonych termicznie całych larw, wprowadziło przedsiębiorstwo Nutri'Earth z Carvin we Francji - okres ochronny ma do 10 lutego 2030.
Maksymalne, dozwolone poziomy stosowania mąki:
chleby i bułki 4/100 g produktu
ciasta i ciastka 4/100 g
produkty na bazie makaronu 3,5/100 g
przetworzone produkty z ziemniaków 3/100 g
ser i produkty z sera 1/100 g
musy owocowe i warzywne 3,5/100 g.
Z owadzich produktów, obecnie dopuszczone w UE, są jeszcze następujące:
E120 - kwas karminowy, karmina, karmin, karminina - jest pozyskiwany z koszenili, czyli wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żyjących naturalnie w Meksyku oraz hodowanych na Wyspach Kanaryjskich; maks. dopuszczalne spożycie tego czerwonego barwnika, to 5mg/kg masy ciała, jednak i mniejsze ilości, mogą wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób.
Ciekawostką jest, że do połowy XVI wieku, europejskim potentatem w produkcji koszenili, jako barwnika tkanin, ale pozyskiwanej z czerwców polskich (Porphyrophora polonica), była Rzeczypospolita Obojga Narodów. Zbierano je głównie na Rusi Czerwonej, Mazowszu i w Wielkopolsce. Całkowicie na znaczeniu w przemyśle farbiarskim, polska koszenila straciła dopiero w XIX wieku.
E904 - szelak - jest to odmiana żywicy naturalnej, pozyskiwanej z wydzieliny owadów lakowych (Kerria lacca), żyjących w Indiach i Tajlandii na drzewach, zwanych popularnie szelakowymi; stosowany, np. jako glazura do gum do żucia. Może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób.
Larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus), w następującej postaci (w nawiasie, wymagany tekst na opakowaniu produktu końcowego):
- całe blanszowane i zamrożone larwy (ADL mrożone);
- pasta z całych blanszowanych, mielonych i mrożonych larw (pasta z ADL);
- całe blanszowane i liofilizowane larwy (ADL suszone);
- proszek z całych blanszowanych, liofilizowanych i mielonych larw (ADL sproszkowane).
Za ich wprowadzenie na rynek unijny odpowiada przedsiębiorstwo Ynsect NL B.V. z Ermelo w Niderlandach (okres ochronny do 26 stycznia 2028). Może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego.
Szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) - dorosłe owady, w następującej postaci:
- z usuniętymi skrzydłami i odnóżami, poddanej obróbce cieplnej i zamrożonej (szarańcza mrożona);
- z usuniętymi skrzydłami i odnóżami, poddanej obróbce cieplnej i liofilizacji (szarańcza suszona);
- z usuniętymi skrzydłami i odnóżami, poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji i zmieleniu (sproszkowana szarańcza suszona)
- całej poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji i zmieleniu (sproszkowana cała szarańcza).
Za ich wprowadzenie na rynek odpowiada przedsiębiorstwo Fair Insects B.V. z Dongen w Niderlandach (okres ochronny do 5 grudnia 2026). Może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego.
Świerszcz domowy (Acheta domesticus) - dorosłe owady, w następującej postaci:
- poddanej obróbce cieplnej i zamrożonej (świerszcz domowy mrożony);
- poddanej obróbce cieplnej i liofilizacji (świerszcz domowy suszony);
- poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji i zmieleniu (świerszcz domowy sproszkowany/mąka ze świerszcza)
- poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji, zmieleniu i częściowemu odtłuszczeniu (częściowo odtłuszczony proszek/mąka ze świerszcza domowego).
Za ich wprowadzenie na rynek odpowiada przedsiębiorstwo Fair Insects B.V. z Dongen w Niderlandach (okres ochronny do 3 marca 2027), a w przypadku mąki odtłuszczonej, przedsiębiorstwo Cricket One Co. Ltd z Ho Chi Minh w Wietnamie. Może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego.
Gdyby ktoś był ciekaw, to każde z rozporządzeń zezwalających na wprowadzenie w/w produktów na rynek żywnościowy UE, w imieniu Komisji Europejskiej podpisała jej przewodnicząca, Ursula von der Leyen.
Smacznego!