Meretrix napisał/a:
@Zarammoth ale jesteś głupi, tu nawet nie chodzi o to czy trzeba wierzyć w Boga czy nie. Poczytaj sobie czego naucza Katolicyzm i powiedz mi co jest w tym złego, jeżeli ktoś tych zasad nie przestrzega to zachowuje się jak ateista, tak katolik= dobry człowiek ale trudno jest nim być.
Pytam jeszcze raz, dlaczego do więzień trafia większa część katolików niż w przypadku ateistów, którzy wg. statystyk niezwykle rzadko popełniają zbrodnie?
Jakie są te wspaniałe zasady, które daje chrześcijaństwo? Nie zabijaj, nie kradnij, nie kłam? W każdym społeczeństwie, najbardziej laickim ludzie wiedzą, co jest dobre, a co złe. Każda religia przywłaszcza sobie takie oczywistości i dorzuca do tego listę wrogów i dziwacznych restrykcji jak posty czy specjalne płatne rytuały. Religia tworzy podziały i wykluczenia. Służy jedynie zarabianiu pieniędzy i poczuciu władzy.
Co do tworzenia kultur - przeszło tysiąc lat temu wszystkie kultury i zwyczaje różnych ludów europejskich zostały zastąpione jedną religią, nakazem, przymusem. Odebrano nam suwerenność - wiem, że wtedy przyjęcie chrztu przez Polskę było zagraniem politycznym, oczywiście rozważnym - ludy, które się nie zgodziły zostały wytępione i wymazane z map. Ale to nie znaczy, że nie możemy teraz powiedzieć dość. Nasi przodkowie Słowianie wiedzieli co to moralność, gościnność, honor, życie w zgodzie, niestety to ich zgubiło, bo dali wejść sobie na głowę "religii pokoju".