Ja tam w Radomiu będę, jak by to nie miało zabrzmieć Święto miłośników lotnictwa. Zapach spalonej kerozyny ze "smokera" nic lepszego P.S. Lata ktoś jeszcze na Lock On FC2?
Jeśli uważacie że F16 które mamy są kiepskie to chyba jednak jesteście niedoinformowani.
(...)
A migi z 23 bazy latają mi codziennie nad głową i są to najładniejsze samoloty na niebie.
Nikt nie powiedział,że F-16 są słabe, są jednymi z najlepszych dotychczas stworzonych, ale nie o jakość tu chodzi, ale o ilość. Ruscy mają ponad 3000 jednostek, a samych MiGów-29 mają oficjalnie 253, to te nasze ~70 zjedzą i nie poczują.
Jeżeli czujesz się bezpiecznie bo samoloty nad Tobą są ładne, to życzę szczęścia.
Edit:
Tak w sumie sobie myślę, że akurat lotnictwo jest najmniej zniszczone przez rząd. Nic nie pobije chluby naszego narodu, jaką jest ORP Slązak i cała reszta planowanych okrętów niby pełnomorskich.
@srylag zapomniałeś o polskich śmigłach W-3 'Sokół' i wersja na morze 'Anakonda'. Nie chcę kłamać i też nie chce mi się sprawdzać, ale to bodajże produkcja ze Świdnika - rodzimej firmy lotniczej. Co do klamotów z ZSRR to wystarczy pomyśleć o Mi-24 (choć to fantastyczna maszyna. Na ówczesne czasy nie do porównania. Afgańce jak go tylko usłyszeli to od razu kryli się w jaskiniach i norach) lub Mi-2 gdzie ten drugi to już w ogóle beka latający skansen... A i mamy jeszcze wysłużone "amerykanske" SH-2G 'Seahawk' (chyba taka jest robocza nazwa), które są przystosowane do lądowania na naszych 'flagowych' korwetach ORP Pułaski czy ORP Kościuszko.
Co do płatowców to na stanie są jeszcze An-28. Więcej grzechów nie pamiętam
No i w pełni się zgadzam z twierdzeniem o najlepszych pilotach proponuję zapoznać się z pułkownikiem Kozakiem. Nazwisko nie jest tu przypadkiem. ... Szkoda tylko, że odszedł w tak prozaiczny sposób.
które są przystosowane do lądowania na naszych 'flagowych' korwetach ORP Pułaski czy ORP Kościuszko.
To nie są korwety, tylko fregaty rakietowe (typu Oliver Hazard Perry).
Fregata jest "o rozmiar" wyżej niż korweta, później są niszczyciele(nie zawsze się je rozróżnia od fregat), krążowniki i lotniskowce.
Cytat:
SH-2G 'Seahawk' (chyba taka jest robocza nazwa)
Nie, SH-2G nazywa się Seasprite, a model 2G to konkretnie Super Seasprite. Amerykanie dodają "Super" do nazwy po ogromnej modyfikacji podstawowej wersji.
Seahawk to jest Sikorsky SH-60, następca Seasprite'ów. My ich nie mamy.
Dokladnie tak jest. Tymi kilkunastoma samolotami możemy powalczyc góra kilka bitew... O marynarce nie mozna nic powiedziec bo nie istnieje. Natomiast zawodowe sily lądowe nie beda w stanie bronic 50km granicy.
Wojsko przez nepotyzm i korupcje zostalo przetrzepane jak nigdy wcześniej. Obecnie w wojsku służą głównie jakies szczyle od wysoko postawionych tatusiów, półmózgi, ktorym w UP nawet stażu nie mogli zaproponować. Ostatnio też do woja ciagnie wiele bab i obraz sil zbroinych jest jeszcze bardziej komiczny (identyczna sytuacja jak w policji).
No tak pilotów mamy najlepszych, pokazała to katastrofa Casy, Smoleńsk, bohaterski kpt. Wrona i kilka innych sytuacji z ostatnich lat. Alleluja i do przodu.
Przy katastrofie w Mirosławcu bardziej zawinił kontroler lotu niż pilot, nie każdy pilot by ogarnął tą sytuację.
Co do Smoleńska, to piloci byli naciskani przez kontrolera i jakiegoś generałka z tyłu, co prawda ostateczną decyzję ma pilot, ale też trzeba wziąć pod uwagę, pod jaką presją byli.
+ mi osobiście ciężko uwierzyć w jakiś zamach, ale każdy aspekt "śledztwa" właśnie zamach potwierdza.
O Wronie nie słyszałem, to się nie wypowiem.
Kilka pojedynczych wypadków nie przesądza o tym, że nasi piloci są słabi. Zdecydowanie więcej wypadków mają Rosjanie, co widać na tym portalu w niezliczonych filmach.
Dodam też, że to co wymienił Slashead nie dotyczy Sił Powietrznych, tylko samolotów pasażerskich, cywilnych. To dwie różne rzeczy, zupełnie inne przeszkolenie(nie zagłębiam się, bo się na tym nie znam, ale z pewnością się dużo różni).
Ogólnodostępna część strony (nie wymagająca logowania) jest przeznaczona dla osób, które ukończyły 16 lat.
Niektóre podstrony oraz treści lub ich fragmenty posiadają dodatkowe oznaczenia klasyfikujące je jako przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich i wymagające stosownego potwierdzenia.
Rejestracja, zamieszcznie materiałów oraz komentarzy są przeznaczone wyłącznie dla pełnoletnich użytkowników strony.
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie*
* przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc. * wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie