Wysłany:
2012-06-26, 8:49
, ID:
1222685
Zgłoś
@UP
Kiepsko zrozumiałeś, o co mi chodzi... Trudno, bywa i tak, naprawdę polecam poczytać jeszcze raz
Poza tym to zwykła nadinterpretacja - jak już mówiłem, egzegeza. Właśnie najmniej logicznym krokiem jest uznawanie, że wszystko w Biblii jest zmyślone - to od księgi zależy, co ma ona nam do przekazania, fakty historyczne czy przypowieść moralizującą. O dziwo np. Jerycho czy Sodoma i Gomorra istniały, ale tego samego nie można pwiedzieć o Hiobie, gdyżnie ma na to dowodów. Ale wciąż to doskonała przypowieść moralna. To, że jedna historia jest zmyślona nie oznacza, że całe Pismo jest bajką.
To jakby na podstawie badań w Afryce uznać, że wszyscy ludzie na Ziemi są czarni.
Nie mówiłem o tym, źe oj. Rydzyk nie jest w KK, tylko mówiłem o jego firmie, która nie jest Katolicka.
Nie wiem, jakie badania niby nie potwierdzają istnienia Boga, chyba tylko te, które mają na celu właśnie wykluczenie Jego obecności. A wiadomo, jak z góry zakładamy, jaki chcemy mieć rezultat to i 2x2=5 dla upartych.
Kompletne niezrozumienie mojej wypowiedzi i nadinterpretacja moich słów z Twojej strony.