Wysłany:
2025-10-31, 13:26
, ID:
7105396
Zgłoś
@PieronJasnySzlag: Nie wierzę w ani jedną z rzeczy, które wymieniłeś. To są rzeczy, o których nie mam pojęcia, bo nie jestem w stanie ich zweryfikować. Gdy nie mogę tego zrobić, to nie zostaje mi żadna wiara, tylko niewiedza. Wiara to prowizoryczny sposób na jej zamaskowanie. Ja tego nie potrzebuję, bo z niewiedzą da się żyć. 40 lat już niedługo mija. Lecz zanim do tego doszedłem, to wierzyłem w różne rzeczy i powiem szczerze, że gdy prawda weryfikowała te mrzonki, to bywało naprawdę ciężko. Wielu ludzi nie daje sobie wtedy rady, gdy okazuje się, że całe życie wierzyli w coś, co nie było prawdą...
Nie masz też żadnych danych, które popierają twoją tezę, która zakłada, że nazizm do spółki z komunizmem stoją za największą liczbą zgonów. Istnieją za to dane, które w najkorzystniejszych dla twojej tezy szacunkach nadal podają miażdżącą przewagę ludzi pochłoniętych w wyniku wojen na tle religijnym nad tymi, których zgładziły podane przez Ciebie ideologie.
Zgodzę się jedynie z jednym stwierdzeniem - wiara była ważnym elementem naszej cywilizacji.