Wysłany:
2012-08-04, 18:12
, ID:
1311925
1
Zgłoś
Ja jebie, dawno sie tak nie wzruszyłem... Nie myślałem że coś takiegio może wzbudzić takie emocje. Szkoda tylko że z materiałem zapoznają się ludzie którym nie trzeba tłumaczyć co to jest patriotyzm. Reszta gimbusów woli oblookać następną fail kompilacje... A prawda jest taka że nie wielu ludzi zdaje sobie sprawę z emocji które targały ludźmi w tamtych czasach. Wyjdź z pokoju, spójrz na swojego ojca czy brata, wyobraź sobie że idzie obok Ciebie. Idzie z karabinem wśród zgliszczy twojego rodzinnego miasta. Razem z Tobą idzie na śmierć. Nagle widzisz jak dostaje prosto w serce, jak pluje krwią i wije się w konwulsjach a Ty stoisz nad nim i nic nie możesz zrobić. Jego życie rozlewa się w twoich rękach i po woli odchodzi na twoich oczach, osoba która spędziłą z Tobą najpiękniejsze chwile, osoba która Cie kochała, troszczyła sie o Ciebie i wychowywała. Zginęła z rąk człowieka którego nawet nie znała, w miejscu, w którym wogóle nie powinna się znaleźć, w czasie który nie powinien nadejść a nadszedł z winy ludzi o których nigdy nie słyszała. A Ty idziesz dalej, odbierasz życie człowiekowi, który może wcale na to nie zasłużył a może odbierasz je osobie która zasłużyła na to po tysiąckroć. Widzisz zgliszcza sklepu, w którym co rano kupowałeś chleb, boisko przeorane wybuchem na którym grałeś z kumplami w weekendy. Widzisz ciało twojego najleposzego kolegi pozbawione rąk. Widzisz wroga który gw🤬ci dziewczynę, która jest twoją dobrą znajomą. To są realia wojny, a my dziś nie potrafimy się zjednoczyć w czasach kiedy nie grozi nam rozerwanie pod wpływem wybuchu czy zadławienie się własną krwią po trafieniu w tchawicę. Nie musimy patrzeć na śmierć swoich bliskich, nie musimy się obawiać że ktoś zabije nas i cały blok w którym mieszkasz za to że wyjdziesz na ulice i powiesz NIE dlatego co się dzieje w twoim ojczystym kraju. A Ci ludzie to przeżyli. To oni są prawdziwymi bohaterami. Nie wyobrażam sobie że mógłbym znowu odnaleźć się na świecie po tym co przeżyli oni. Jak widać prawdziwi bohaterowie to potrafią.