xts napisał/a:
za siłę chwytu odpowiadają mięśnie na przedramionach i to chyba najgorszy pomysł, żeby je tak trenować
i co to jest "wzmocnienie palców" ? rozumiem, że typ zap🤬la na skałkach i na ścianie trenuję, ale pompki na palcach niczego nie wnoszą.
Trochę się mylisz. Owszem, głównie za siłę chwytu odpowiadają przedramiona, ale również mięśnie dłoni (w tym przypadku- mięśnie glistowate najwięcej pracują).
Podam ciekawy przykład- pewnie każdy z użytkowników siłował się chociaż raz w życiu na rękę i pewnie większość założyłaby, że aby pokonywać kolejnych rywali trzeba dalej pakować przedramiona, ramiona, ewentualnie barki. Oczywiście można skupić się tylko na tych 3 grupach mięśniowych, ale jeśli staniemy na przeciwko typa (o podobnej genetyce), który trenuje plecy, nogi i inne partie to nie będziemy z nim mieli najmniejszych szans... Sam byłem zdziwiony kiedy oglądałem jakiś program o siłowaniu na rękę, a ekspert się wypowiadał, że w tej dyscyplinie bardzo ważne są nawet dobrze wytrenowane mięśnie nóg.
Także nie dziwi mnie to, że koleś robi pompki na palcach.