Przecież to Ty zacząłeś atakować ateistów pisząc:
"Cóż za intelektualny kwiat polskiego ateizmu się tutaj zebrał. Aż serce rośnie, czytając te wyważone, kulturalne, inteligentne i nienacechowane uprzedzeniami wypowiedzi"
Nie potrafisz się wysłowić nie starając się swojego interlokutora (to nie inwektyw - sprawdź sobie w Google ) obrazić - porównując go do robaka... Odwaga to właśnie jest i było myślenie postępowe, a nie powielanie konserwatywnych baśni o potędze rasy, narodu czy wyznania. Łatwo jest ślepo wierzyć w gówna narzucone przez starych dziadów, odwagą jest postawić się i znaleźć swoją własną drogę. Ale może to jeszcze przed Tobą. Trzymam kciuki
podpis użytkownika
Hitler był lewakiem...
Nie atakuję Ciebie jako człowieka, tylko wiarę jaką wyznajesz z troski o Ciebie i o innych. Jak protekcjonalnie by to nie brzmiało. Sam byłem zatopiony w tym gównie po uszy (łączenie ze święceniami lektorskimi) więc znam te poglądy. Późno zdałem sobie sprawę jak bardzo mnie to ograniczało w myśleniu i wyborach życiowych, ale lepiej późno niż wcale. Pozbywanie się wiary, tej bezpiecznej przystani, którą chcemy mieć, jest jak wyrywanie drzewa z korzeniami. Bo świat bez Boga i bajek o nieśmiertelnej duszy może na początku wydawać się straszny, ale potem jest tylko łatwiej. Skoro nie pamiętasz gdzie byłeś przed urodzeniem, dlaczego obawiać się tego gdzie będziesz po śmierci? Na tym strachu bazują wszystkie religie mamiąc nas bajkami o wieczności.
Natomiast co do rozdzielania przez Ciebie kościoła od polityki, to niestety tak to nie działa. Chorzy na głowę ludzie – jak Kaja Godek mają poronione pomysły, które jej współwyznawcy wdrażają w życie w Trybunale Konstytucyjnym.
Serio myślisz że w Polce religia nie ma związku z polityką? Cytowana baba jest sędzią Trybunału Konstytucyjnego w Polsce
Uważam, że kościół nie powinen się mieszać do polityki i w dupie mam Pawłowicz, i resztę pisowskiego ścierwa. Dla nich kościół to instrument aby budować kapitał polityczny wśród starych ludzi oraz wzbudzać gniew lewaków bo jedno nakręca drugie. Pisowskie i skrajne lewactwo zadowolone. A Twój gniew i brak szacunku dowodzi, że stałeś się smutną marionetką, która wisi na sznurkach, na pozór, różnych grup.