Wys艂any:
2012-06-02, 1:19
, ID:
1172317
Zg艂o艣
Obecnie marihuan臋 produkuje si臋 z genetycznie zmodyfikowanych ro艣linek, kt贸re 艂atwo hodowa膰 w nawet najtrudniejszych warunkach. Prawdziwa konopia indyjska Cannabis sativa indica to drzewko o wysoko艣ci od 1,5-3m, ro艣nie na lekko zakwaszonej glebie, wymaga du偶ej ilo艣ci wody i 艣wiat艂a s艂onecznego (klimat monsunowy). Natomiast marihuana produkowana jest z nie-wiadomo-czego, kt贸re ro艣nie do ok. 90-130 cm, zakorzenia si臋 wsz臋dzie (nawet w plastikowym granulacie) i potrzebuje niewielkie ilo艣ci 艣wiat艂a. B贸g wie, czym to si臋 podlewa. Sk膮d wiecie, czy w mieszance nawoz贸w nie ma rozpuszczonych niebezpiecznych substancji? Wiem, wiem, narkotyki twarde to z regu艂y substancje nierozpuszczalne w wodzie, tylko w rozpuszczalnikach niepolarnych (organicznych). Ale badania wykaza艂y, 偶e produkowana obecnie marihuana zawiera ilo艣膰 THC, kanabinolu i kanabidiolu ~10-20 razy wi臋ksz膮 od pr贸bki z naturalnego, rosn膮cego dziko Cannabis, a tak偶e inne substancje (艣ladowe ilo艣ci) ekstazy czy amfetaminy. Nadal nie wiadomo, jak je tam wprowadzono (kwiaty s膮 prawdopodobnie spryskiwane przed wysuszeniem).
THC to narkotyk mi臋kki powiadacie... Tylko 偶e nikt nie wie, i偶 WHO zrobi艂o podzia艂 na narkotyki mi臋kkie i twarde TYLKO I WY艁膭CZNIE ZE WZGL臉DU NA STAN SKUPIENIA, nie na mo偶liwo艣膰 uzale偶nienia, jak my艣li wi臋kszo艣膰 ludzi. THC (tetrahydrokannabinol) jest substancj膮 psychoaktywn膮 d艂ugo rozk艂adaj膮c膮 si臋 w organizmie, tak偶e je艣li kto艣 pali regularnie, czyli np. codziennie lub co dwa dni, mo偶e doj艣膰 do "przedawkowania", czyli tolerancji odwrotnej, coraz silniejszego dzia艂ania substancji. Efekty s膮 widoczne go艂ym okiem - chill-out, kt贸ry jest g艂贸wnym celem, dla kt贸rego pali si臋 marysi臋, staje si臋 ca艂kowitym zoboj臋tnieniem na rzeczywisto艣膰. Osoby pal膮ce tego nie zauwa偶aj膮, jednak mo偶na to opisa膰 w ten spos贸b:
- tracimy ch臋膰 do robienia czegokolwiek
- przestaje nas obchodzi膰 nasza pasja, hobby
- rzucamy np. p艂ywanie czy gr臋 na instrumencie
- gorsze wyniki w nauce
- niedotrzymywanie termin贸w w pracy
- totalna olewka wszystkiego
- wszystko zbywamy 艣miechem (nawet tragiczne sytuacje)
- zawiechy i odp艂ywanie, utraty pami臋ci (krytyczne stadium)
- synestezja zmys艂owa (np. kurczak smakuje na niebiesko, a zapach kwiatu brzmi jak bzyczenie)
Mo偶na wymienia膰 w niesko艅czono艣膰. Z cz艂owieka robi si臋 taki zombie wersja demo, mimo, 偶e zdrowie jest w porz膮dku. Nie ma efekt贸w zagra偶aj膮cych bezpo艣rednio zdrowiu, ale psychice ju偶 tak.
Nie mam nic do palenia zio艂a, jednak po tym, jak straci艂em kilku przyjaci贸艂 w ten spos贸b jestem raczej przeciwko akcji "sadzi膰, pali膰 zalegalizowa膰", a informacje wymienione powy偶ej to du偶y skr贸t tego, czego dowiedzia艂em si臋 na wyk艂adach, warsztatach i spotkaniach z pedagogami zajmuj膮cymi si臋 m艂odzie偶膮 uzale偶nion膮 od innych narkotyk贸w.
sorry, 偶e si臋 powtarzam