wonszryszard napisał/a:
@forshow
1. 3tyg nie karmiony przeczekany po wylince, cały czas karmiony żywą karmą od małego wiec oczywiste ze zaatakuje
2. Zadziwiające jest to, że nawet niektórzy internauci mają termometr w oczach
3. Terrarium jest robione na wymiar więc niestety Ryszard musi troszkę poczekać na nowe, w sklepie mial 3 razy mniejsze
1. Przetrzymany 3 tygodnie po wylince? W jakim celu? Jak zrzucił skórę w całości, z okularami i nie było potrzeby przemaczania terra żeby reszta zeszła, to po 2-3 dniach śmiało możesz karmić szkraba. Przeczytaj moje wcześniejsze wypowiedzi, dowiesz się dlaczego uważam że powinno karmić się ubitym lub mrożonkami.
Jeśli moje opinie to za mało - przekop duże fora terrarystyczne, tam wypowiadają się ludzie znaaaacznie mądrzejsi w tym temacie ode mnie.
2. Przyjmując w pokoju 20 stopni, a w terra żaróweczkę +/- 40W to przelicz kolego stratę cieplną w związku z oddawaniem ciepła przez szkło do otoczenia, nie masz izolacji w formie choćby ścianki z korka, dodatkowo ciepłe powietrze na podstawie zasad konwekcji ciepła "frunie" do góry - tak, w suficie terra masz zapewne siatkę wentylacyjną - wiec wiekszość ciepła której nie odebrało szkło wylatuje i grzeje Twój pokój... byłoby to znośne gdybyś w dnie terra zamontował min 25W kabel grzewczy.
3. Węża w sklepie kupujesz? Ciężko znaleźć bezpośredniego hodowcę? Widać temat dostępności gadów znasz chyba dość słabo... Wąż w sklepie może i miał 3x większe terra - ciekawe tylko jak długo tam przebywał, jak czesto miał wymiany podłoża, co ile przerzucali go na inny punkt bo klienta nie było.... Niestety, znam ogrom takich przypadków. Zweryfikuj CITES, ciekawe czy dali Ci oryginał, czy tak jak jeden z hodowców na śląsku każdemu wciska identyczne ksero... bo często węże od niego sprzedawane są w sklepach zoologicznych na terenie całej RP.
Generalnie jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to proponuję zabrać pupila do weta mającego pojęcie o gadach - nie mówię tego złośliwie, tylko z troski o zwierza który na bank lekkiego życia w sklepie nie miał...