podpis użytkownika
Rzeczy trudne dają się rozłożyć na prostsze. Rzeczy proste nie dają się dalej rozbijać i musimy w nie po prostu uwierzyć albo chrzanić je.Jak to jest? Im się opłaca ryzykować życie dla węgla a my zamykamy kopalnie, które są "w miarę" bezpieczne.
Gdzie nie gdzie jeszcze kredkowe na rozpoczęcie roku dla dzieciaków.
Mają tego nałapane ile wlezie. Najgorsze jest to, że my za to płacimy dofinansujac ta bandę. Mieszkam w miejscu gdzie w okolicy żyje dużo górników - każdy ładny dom, w miarę nowy samochód (góra pięcioletni), wakacje na full wypasie. Co ciekawe jak z rozmawiam z sąsiadami to prawie każdy narzeka, że mało płacą i przydałaby się podwyżka. Oni są odcięci od rzeczywistości i realiów świata wokół. Jak ktoś jest zatrudniony przez agencje to może nie będzie miał tyle dodatków ale ja osobiście takiego nie znam.
W rodzinie też mam górników - jeden 40 lat na emeryturze (w wysokości średniej krajowej) i oczywiście deputat na węgiel (a raczej ekwiwalent pieniężny) się należy mimo, że w bloku mieszka.
Ciekawe, czy na michę ryżu chociaż dostają za ichniejszą dniówkę... pOlaczki podobno 7 koła na rękę w górnictwie najniższy szczebel pracowniczy+ 13stki. Prawda to? Ktoś coś?
Jest dokładnie tak jak napisałeś panie kolego. Mam szwagra górnika (typowy buc), jego tatuś także był górnikiem i załatwił mu robotę po znajomości! Jeszcze jak miałem jako taki kiedyś kontakt z siostrą, to pamiętam że pracował po 6 godz. Dziennie, 5 dni w tygodniu i jeszcze k🤬a narzekał! 7 koła chyba wtedy miał na rękę!
Te źródła kłamią. 13stka została zlokalizowana w latach 90tych.
Ta mityczna 14tka wypłacana jest w lutym.
Tak po krotce - pensja górnika składa się z ogromu dodatków. (I nie górnicy je wymyślili -na pewno woleliby normalną pensję z premią niż to co działa obecnie). Podstawowa pensja górnika jest poniżej najniższej krajowej. A po co są tak rozbudowane dodatki? M.in po to aby z byle powodu można je up🤬lic. Kary są częste,czasem za absurdalne przewinienia,ale nie chce mi się o tym pisać. W listopadzie o grudniu pensja jest ostro uj🤬a (zwłaszcza jak nie wyrobisz czerwonych dni) -dlaczego? Bo Barbórka. W styczniu i lutym to samo bo 14 . Przez kwartał pensje z tego powodu "dołują".
Co do samej 14ki - w budżetówce są 13tki. Mają je nauczyciele, mundurowka, urzędnicy, pracownicy sejmu Senatu i biur poselskich i wiele wiele innych. Nigdzie tu nie słyszałem żeby kogoś to bolało. Dodatkowy deputat na węgiel mają np KOLEJARZE -nigdzie nie widziałem żeby im ktoś c🤬jów nawtykal. Czy ktoś wspomniał o przywilejach zatrudnionych w energetyce? Po co ! Lepiej prawy z tefałenu powtarzać.Ale górnik zawsze 3/4 polski bolał. Ile ludzi z całej Polski na kopalniach pracowało, ile przez lata komuny węgiel zrobił PKB,
Jak k🤬a czytam jednego z drugim nieuka że z jego podatków płaci się górnikowi.... To mi słabo.
Kochana UE powstała jako unia węgla i stali, teraz mamy ETS i zielony ład. Na węglu są 34 różne podatki. Dużo by pisać a jest środek majówki i ciężko mi w tym stanie poskładać myśli.
I na koniec -ludzie drodzy - idzcie do PKW albo PGG - z pocałowaniem dupy was przyjmą do pracy -o ile macie jakiś fach w ręku. I wtedy droga wolna do tych legendarnych zarobków, emerytur w wiy30 lat,willi i nowych samochodów.
Przy okazji na poziomie 1050 lub niżej dupa wam nie zmarznie -pod 30 st , wilgotność ponad 90%, izotopy, chemia mutogenna. Ja wszystkim polecam.
A kto Ci, żuczku, zabronił pracować w kopalni? Ambicje miałeś żeby być "kimś lepszym" ? No przecież sam wybrałeś sobie życie, którym obecnie żyjesz... To o co ten ból dupy?
A po co mam pracować na kopalni jak poza nią dobrze zarabiam i nie narzekam na swoje warunki pracy.
Ból dupy mam o to, że rząd z moich pieniędzy dofinansowuje bandę górników. Jakby im spółki płaciły że swoich zysków to nie miałbym nic przeciwko. Tyle, że te spółki nie są rentowne i bez pomocy państwa dawno by padły. Przywileje górników są pokrywane z naszej kasy i to jest to co ludzi denerwuje.
Kasa którą oddajesz na podatki, już nie jest Twoja i finansowanych z niej jest wiele rzeczy. Nie wiem co takiego akurat górnicy Ci zrobili złego, ale przestań powtarzać propagandę. Włącz swój mózg.
Przepraszam, ale jeszcze nie ostygłem po banie, i nie będę z Tobą polemizował.
Powiem tylko tyle - żyj i daj żyć innym. Dziękuję i pozdrawiam.
No i właśnie z naszych pieniędzy i podatków powinny być finansowane rzeczy, z których korzystamy jako ogół społeczeństwa - służba zdrowia, edukacja, drogi itp. Zamiast tego dofinansujemy coś co w warunkach wolnorynkowych bez wsparcia rządu w taki sposób nie może funkcjonować.
Swoją opinię o górnikach i warunkach jakie mają opieram na tym co widzę wśród sąsiadów i dalszej rodziny. Jak widzę te roszczeniowe postawy przy tym co dostają to krew człowieka zalewa
. Sorry ale dla mnie to nie propaganda tylko rzeczywistosc w okolicy gdzie mieszkam
P.s. a proszę powiedz mi jeszcze, jaki wpływ na politykę spółki mam, jako szeregowy pracownik? Co mogę zrobić żebyś był zadowolony? Bo jest mi najnormalniej przykro z powodu tego hejtu na górnictwo, jesteśmy opluwani, jakbyśmy conajmniej kogos okradali... A my rzetelnie wykonujemy swoje obowiązki, bo nierzetelnośc w tym zawodzie kończy się śmiercią, bądź kalectwem. Ryzykujemy zycie, żebyś miał ciepło i jasno... A to że ryba psuje się od głowy to już nie nasza wina. Każdy chce napełnić brzuch i mieć trochę lepiej w życiu.
Myślisz że nas nie wk🤬iają baroni węglowi w swoich wypasionych furach? Wk🤬iają i to bardzo. Ale co można zrobić? Na złość im zdechnąć z głodu?
Przemyśl to, proszę. I zastanów się następnym razem zanim kogoś oplujesz. 🙏🏻🙅🏻