tds1974, Problem ze źródłami polskimi polega na tym, że byliśmy zalewani propagandą. A w następstwie przegranej wojny - fabrykowano dowody przeciwko naszemu narodowi. Cenzurowano gazety, dodawano wymyślone artykuły, "cytowano" przekręcone czy wyrwane z kontekstu zdania ważnych osobistości...
Niestety najbardziej wiarygodne są źródła historyczne jakimi są notatki wywiadów USA i brytyjskiego. Chociaż... Też ciężko - odtajnione publikacje wcale nie muszą być prawdziwe - w końcu to działka wywiadów i kontrwywiadów czyli kłamców nad kłamcami...
anonymousm, napisał jeden z mądrzejszych postów, chociaż nie zgadzam się z tezą, że ruch narodowy to wykwit zaborów - chyba że mowa o zakompleksieniu. Ruch narodowy w Polsce był szeroko rozumiany chociażby z prostej przyczyny - RZECZ była POSPOLITA

a o swoje należy dbać - co jest jednym z punktów polityki narodowców.
Ja sam jestem zdania, że na szacunek trzeba zapracować okazując innym szacunek, natomiast siłę pokazuje się pomagając bezinteresownie.
Shatter napisał/a:
Nawet bym na was nie splunął bo nie jesteście tego godni polaczki...
tylko mnie irytuje nazywanie innych polaczkami? co to za moda, żeby nadawać polskiej narodowości pejoratywny wydźwięk? Że co? może siedzisz teraz w NRD czy anglii i czujesz się lepszy? poliglota? Globtroter?
Nazwałeś kogoś "polaczkiem" - momentalnie poczułem do Ciebie szacunek. serio...!