@Eliot Imperio
To przynajmniej na Ukrainie się zmieniło. Za darmo mandatu nie dostaniesz. Raz mnie zatrzymali bez powodu, ja już się zastanawiam za co będą chcieli mi mandat wmówić i jakąś łapówę wymusić, a policjant, że zauważył obcą rejestrację, że pewnie jedziemy do stolicy, a na tej drodze jest remont i jak mam mapę to mi pokaże objazd. Więc nie narzekam. 2 mandaty tam dostałem, ale po pierwsze - w pełni zasłużone, po drugie- wynegocjować można bardzo fajne kwoty

Rzeczywiście na początku wydaje się, ze na drogach panuje chaos, ale jak się trochę pojeździ to nabiera to sensu. Z jednej strony przez różne niepisane zasady ruch jest dużo bardziej płynny, z drugiej nie wybacza błędów. Normą są takie rzeczy jak zjeżdżanie do prawej, jak ktoś za nami chce jechać szybciej (u nas zanikający zwyczaj), wyprzedzanie korzystając z pasów do lewoskrętu, czy przy wyjeżdżaniu w lewo z podporządkowanej przy dużym ruchu wjeżdżanie po prostu na lewe pobocze i przeskakiwanie na prawą stronę dopiero jak się zrobi pusto z naprzeciwka. Po prostu wykorzystują infrastrukturę jaką mają na maksa, oczywiście kosztem bezpieczeństwa, więc trzeba być czujnym. Do tego luźne podejście do świateł - czyli łady z 2 pojedynczymi ledami (chyba z zapalniczek wymontowują

) w kolorze dowolnym zamiast świateł (próbowałem zrobić zdjęcie, ale widać je na sekundę przed minięciem), albo kierowcy ciężarówek w latarkach czołówkach, czy kamizelkach odblaskowych też zamiast świateł.