Jak zawsze trochę współwinna ciamajda co się wlokła zamiast jechać.
Gdyby jechał tak żeby nie trzeba go było go wyprzedać to ślepy z bolta nie zmieniałby pasa.
Cholerne wolnojady przeważnie przyczyną zagłady !
Krótki, albo okulary nie te, albo jakiś inny filmik obejrzałeś....
Bo jak na moje ślepe oko, to jest
-wymuszenie pierwszeństwa przy zmianie pasa
-nie zachowanie odstępu
-wyprzedzanie prawym
Ale mogę się nie znać bo mam prawko od '98 i jeżdzę na pamięć i odruchowo. Między 15-20 tyś km rocznie. I nigdy nie miałem wypadku ani punktów.
Aha, jeszcze przez cztery lata świadczyłem usługi przewozu osób pojazdem szynowym. Ok 20 ton żywca każdym kursem. 😉
Potknęła się o własne nogi na szczęście.
Faktycznie chyba inne filmy.
Ja tu widzę, że w pierwszych kadrach dwa auta jadą obok siebie z podobną prędkością, następnie bolt chce wyprzedzić skodę z prawego pasa, ale mistrzunio z citroena stwierdził, że: "ni c🤬ja - żaden bolt nie będzie przed niego wjeżdżał!"
Ja tu nie widzę wyprzedzania z prawej, ale nawet jeśli by było, to:
Prawo o ruchu drogowym
Stan prawny aktualny na dzień: 21.05.2025
Dz.U.2024.0.1251 t.j. - Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym
Prawo o ruchu drogowym Dział II. Ruch drogowy Rozdział 3. Ruch pojazdów Oddział 6. Wyprzedzanie
Zwróć uwagę szczególnie na ust.10 pkt 2:
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
To taka fala uderzeniowa poszła!
Krótki, albo okulary nie te, albo jakiś inny filmik obejrzałeś....
Bo jak na moje ślepe oko, to jest
-wymuszenie pierwszeństwa przy zmianie pasa
-nie zachowanie odstępu
-wyprzedzanie prawym
Ale mogę się nie znać bo mam prawko od '98 i jeżdzę na pamięć i odruchowo. Między 15-20 tyś km rocznie. I nigdy nie miałem wypadku ani punktów.
Aha, jeszcze przez cztery lata świadczyłem usługi przewozu osób pojazdem szynowym. Ok 20 ton żywca każdym kursem. 😉
Okejos, ale brak odstępu i wymuszenie mi zostaw, dobra? 😉 Plus tam brak zachowania szczególego costam i wina Bolta.
Bo serio nie chce mi się grzebać w ustawach, przepychać się kto miał rację itd.
Ogólnie prawdy sa trzy i są takie :
Pakole, hindusi i inne mudziny jeżdzą tymi Boltami jak porąbani.
Wszyscy kierowcy jeżdzą jak porąbani, im droższe auto tym większy burak.
No i najważniejsza prawda - tylko my dwaj jesteśmy najlepszymi kierowcami, a reszcie uj w oko. 😁👍🏻
Jest zgoda? 😁
Faktycznie chyba inne filmy.
Ja tu widzę, że w pierwszych kadrach dwa auta jadą obok siebie z podobną prędkością, następnie bolt chce wyprzedzić skodę z prawego pasa, ale mistrzunio z citroena stwierdził, że: "ni c🤬ja - żaden bolt nie będzie przed niego wjeżdżał!"
Ja tu nie widzę wyprzedzania z prawej, ale nawet jeśli by było, to:
Prawo o ruchu drogowym
Stan prawny aktualny na dzień: 21.05.2025
Dz.U.2024.0.1251 t.j. - Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym
Prawo o ruchu drogowym Dział II. Ruch drogowy Rozdział 3. Ruch pojazdów Oddział 6. Wyprzedzanie
Zwróć uwagę szczególnie na ust.10 pkt 2:
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
To taka fala uderzeniowa poszła!
Kolego zmieniając pas jesteś zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi który na tym pasie już jest. Więc przestań się ośmieszać i interpretować prawo na swoje widzi mi się, od tego są papugi w sądzie.
Potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Jadą dwa auta obok siebie z tą samą prędkością.
Jedno z nich przyspiesza bo chce wjechać przed drugie.
W momencie zmiany pasa przez pierwsze, to drugie przyspiesza, żeby tamtego nie wpuścić
Przy czym - z tego filmu to gówno widać i to tylko moja subiektywna ocena.
Ale ty wiesz, że to w prawidłowo jadącego Bolta uderzył samochód ?