Wysłany:
2018-05-21, 14:26
, ID:
5211255
Zgłoś
Białko zwierzęce jest pełnowartościowe.
Białko roślinne pochodzące z jednej rośliny jest niepełnowartościowe.
Białko roślinne w mieszance roślin jest pełnowartościowe, różnym roślinom brakuje różnych aminokwasów, ale braki się negują, jeśli doda się kolejne warzywo do sałatki.
Polacy przyjmują kilkukrotnie więcej białka, niż wynosi nasze dobowe zapotrzebowanie. Jedzenie mięsa sprzyja temu stanowi rzeczy.
Tłuszcze zwierzęce powodują raka i choroby serca. Sprzyjają zawałom i udarom.
Płynne, nieutwardzone tłuszcze roślinne są mniej niezdrowe.
Tłuszcze rybne chronią przed zawałem.
Mięso zawiera cholesterol - niezbędny do produkcji hormonów i błon komórkowych, ale...
...rośliny zawierają go znacznie mniej, a dodatkowo zawierają tzw. fitosterole, które hamują wchłanianie cholesterolu...
...który i tak powstaje z cukru w naszej wątrobie, więc nie ma powodu dostarczania go z zewnątrz, a wręcz jest powód, by go ograniczać (nadmiar cholesterolu powoduje j.w. zawały i udary.)
Mięso, szczególnie podroby zawierają witaminy z grupy B, ale pełno ich jest w zbożu i drożdżach, a ich niedobór należy do rzadkości.
Biologicznie nie ma powodu, by jeść mięso i jemy je głównie dlatego, że jest pyszne. No i z lenistwa, bo kawałek mięsa łatwiej się smaży