majeńka napisał/a:
Wśród uchodźców z Ukrainy przybyło 83% kobiet i dzieci. A wśród samców sporo jest np. informatyków i inżynierów których korporacje ściągały jak się tylko wojna zaczęła. Żadna z tych grup nie charakteryzuje się przestępczością, a oprócz dzieci są to produktywni ludzie, dzieci zaś się prawie od razu asymilują (bo szkoła).
Tutaj gdybasz, i porównujesz niewielką część populacji do naszej całej - to niemiarodajne. Dodatkowo w tych grupach de facto może być bardzo dużo przestepców, tyle że innego typu. np:
- hakerzy, piraci komputerowi
- pracujący na czarno ( przestępstwo skarbowe to tez przestępstwo)
- wszelkiego rodzaju praca bez odpowiednich uprawnień ważnych w naszym kraju itp. itd.
Z drugiej strony nas jest podobnie, także nie wydaje mi się aby oni byli lepsi, są bardzo do nas podobni, przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń ,ale bez danych statystyk itp to sobie gdybacć możemy.
A co do sudańczyków i innych nacji z tamtych rejonów to dla mnie, to są ludzie którzy są niedostosowani do życia w naszych realiach, zarówno wykształceniem, a raczej jego brakiem najczęściej, jak i mentalnie. Mają inny stosunek do życia, poszanowania prawa itp. itd. oni w ogóle nie powinni być tu w europie przyjmowani. Owszem można wypracować pewne mechanizmy dające dość dużą pewność że migranci z tamtych rejonów którzy zostaną przyjęci byli by wartościowym nabytkiem dla naszego czy innego rozwiniętego społeczeństwa, ale raz że ni h🤬ja nie obejmą nawet większości tych co migrują do europy, dwa że zaraz się podniesie raban że to represyjne, łamiące prawa itp itd. dlatego lepij zamknąć dla nich granicę i h🤬j.