sard, keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem keczupu była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, zioła i sardynki.
Nazwa sosu i jego receptura dotarły do Europy pod koniec XVII w. przez Anglię. W 1876 r. sos dotarł do USA i jego receptura została dostosowana do tamtejszych przyzwyczajeń smakowych przez Henry'ego Johna Heinza, założyciela firmy spożywczej H. J. Heinz Company – firmy, która do dzisiaj jest znana z produkowania tego sosu.
Jeszcze w XIX w. słowem catsup określano każdy sos, w którym znajdował się ocet.
No to ma keczup. W mojej poprzedniej wypowiedzi. Jest keczup razem z historią jego powstania.
Dalej go tam nie ma! Nie bierz mnie jak polityk wyborców synek... bo ja wezmę cię jak... dobra miało być bez pojazdów na rodzinę, nie o zwierzętach i bez hardcoru... odpada cała Twoja rodzina...
Ja nie rozumiem o c🤬j chodzi bo chyba tylko o to, że kasa się nie zgadza.
Ludzie ćpali, ćpią i będą ćpać. W sumie cokolwiek.
Jak ktoś jest na tyle niedoj🤬y aby się zabijać byle gównem za kilka złotych to w czym problem?
Zakopać go gdzieś pod lasem albo podrzucić rodzinie i się cieszyć, że średnie IQ społeczeństwa wzrosło.