sizar11 napisał/a:
Przecież rumunii byli po stronie niemiec w czasie wojny. Nie wiem czym tu się podniecać. Też ronilibyście łzy gdyby na filmiku po prostu byłby hitlerowiec?!
Nie Rumunii a rząd Rumuński. Rumunia była neutralna przez pierwsze dwa lata. Później dołączyła do państw osi a następnie po udanym zamachu stanu w 44 switchnęli się i dołączyli do Aliantów.
Ale nie o to chodzi tak naprawdę. Chodzi o fakt, że dzisiaj nie zdajemy sobie sprawy z tego jak komfort życia mamy i jaki ogrom czystej, bezdusznej i bestialskiej siły zniszczenia zaznali ci ludzie. Nie oszukujmy się - z jednej i drugiej strony. Kilka jednostek wypowiedziało wojnę całemu światu i na ich rozkaz inni skąpali we krwi ulice niemalże każdego znanego nam miasta zabijając łącznie około 72 miliony ludzi ! Potraficie sobie to wyobrazić jako ludzi - nie liczby ?!
Dziś natomiast młodzi potrafią bez skrupułów opluć weteranów - a oni uwierzcie mi - najbardziej żałują tego, że to ...przeżyli.
Kompozycja reklamy świetnie gra na tym co wielu porusza do refleksji, ale na co dzień się nad tym nie zastanawiamy i gdzieś tam głęboko pod codziennym wyjebizmem kotłuje się ta naprawdę ludzka część naszej świadomości historii i cierpienia jakiego my nigdy w życiu prawdopodobnie nie zaznamy. Respekt i szacunek to jedyne co im zostało - a młodzi im to odbierają.
Nie ma co się wk🤬iać czy Niemiec, Rusek, Rumun, Polak, Burger - większość z nich była normalnymi ludźmi i wszyscy przeżyli niewyobrażalną masakrę. Ci którzy byli za to odpowiedzialni i tak schowali się za kasą i uniknęli odpowiedzialności. Jak zwykle to zwykli ludzie cierpieli za nich.
Sam pewnie też nie oddałbym honorów niemieckiemu żołnierzowi - życzyłbym mu raczej strasznych rzeczy, ale oczy tych ludzi nie są takie same jak nasze - to widać. Jestem jednak świadom tego, że oni ginęli tak samo jak nasi w ten sam nieludzki i niegodny człowieka sposób.