kant napisał/a:
Owszem, iq rasy mongoidalnej jest wyższe niż rasy kaukaskiej, ale tylko ok. 10 pkt w ujęciu średnim. Natomiast iq przeciętnego murzyna jest niższe w stosunku do przeciętnego białego o ok 20 pkt. Należy też zauważyć, że współczynnik ten oddaje tylko wielkość inteligencji matematycznej, logicznej czy jak to tam nazwać.
Podaj namiar na badanie jakimkolwiek miarodajnym testem (WAIS-R w tej koncepcji odpada - zakłada piśmienność badanego) w kontekście całych społeczności, pozwalające określić IQ dla poszczególnych grup rasowych.
kant napisał/a:
Istnieje jeszcze inteligencja emocjonalna, społeczna, komunikacyjna itd. w której rasa biała pozostawia konkurencję daleko w tyle.
Niekoniecznie. Chociaż podstawowe emocje i właściwa im mimika są uniwersalne dla wszystkich ras, wiele społeczeństw azjatyckich posługuje się nieco odmiennym kodem w kwestii okazywania poszczególnych stanów. Przykład - Japończyk, jeśli nie wie co powiedzieć i czuje się zażenowany, zacznie się śmiać.
kant napisał/a:
Odzwierciedla się to np. w filmie. Ilu niebiałych aktorów poradziłoby sobie z brawurowymi rolami Nicholsona czy Hopkinsa?
Na dzień dobry przychodzi mi do głowy Toshiro Mifune, ale nie jestem wielkim fanem kina i kinematografii, toteż pewnie kilku aktorów mi umknęło.
kant napisał/a:
Sama objętość mózgoczaszek pokazuje kto jest urodzonym zwycięzcom zawodów na inteligencję
Brak jest korelacji pomiędzy inteligencja a objętością mózgoczaszki (oczywiście chodzi mi o osobniki tego samego gatunku).
Gdyby było tak, jak sugerujesz, osoby drobnej postury nie umiałyby nauczyć się czytać, a wiązanie butów byłoby dla nich wyzwaniem. Z kolei najbardziej inteligentni byliby ludzie dotknięci akromegalią.
kant napisał/a:
Nie muszę chyba wspominać też o tym kto rozwinął cywilizację.
Oddajesz hołd rasie żółtej?
kant napisał/a:
(...) w starożytnych Grecji i Rzymie narodziły się pojęcia takie jak republika, demokracja, filozofia, prawo. Co robili ludzie rasy ne🤬dalnej w tym czasie?
Pewnie to samo, co nasi hasający podówczas po lasach przodkowie.
kant napisał/a:
Po tej krótkiej, merytorycznej wypowiedzi nie muszę chyba dodawać jak bardzo kawał jak i dodany do niego lewacko -idiotyczny przypis ssą.
Lewak, leming, PiS-owiec, gimbus - zwykłe sofizmaty. Nie wskazują jednoznacznie na żadną potępianą cechę oponenta, ale plebs na to leci. Tak samo działają media.
Pozdrawiam.