@lapps wyzywając ludzi od tępych jesteś śmiesznych bo głupota aż boli z twoich wypowiedzi.
Owszem rząd ponosi koszty leczenia i resocjalizacji ćpunów. I te koszty byłyby nieporównywalnie większe gdyby marihuana była legalna bo więcej ludzi by się uzależniło. Zgadnij, na czyjej kieszeni się to odbije?
I zanim zaczniesz - Nie, rząd nie zarobi na legalizacji marihuany tak jak ci się wydaje. Przeciwnie legalizacja posiadania wręcz usprawni działania mafii, bo dilerzy będą w swoich działaniach bezkarni - gdyż ciężko będzie wykazać ,że taki diler ma zamiar handlować towarem. Tylko skończonemu idiocie mogłoby się wydawać, że legalizacja posiadania oznacza również pozwolenie na produkcję i dystrybucję. Myślisz ,że polski rolnik korzystając z dopłat unijnych obsieje sobie pole konopią, firmy prywatne będą to sprzedawać a rząd będzie odprowadzał od tego podatki?
Skąd masz te statystyki? Bo ja wyczytałem ,że rocznie w Polsce jest około 9000 wyroków skazujących za posiadanie. Dość niewielka liczba. Daruj sobie więc argumenty typu "kosztuje pewnie" i posługuj się rzetelnymi statystykami.
Poza tym szczerze mówiąc nie rozumiem który normalny miłośnik zioła chciałby legalizować i potem płacić 50 euro za gram jak w Holandii. Tylko jacyś frajerzy którzy muszą się z tym obnosić ,że palą mogliby tego chcieć.
no to po pierwsze koszty leczenia:
z tego co wiem holandia ma jakims sposobem niski % uzaleznionych jak na europe;) + wielu ludzi idzie do monaru bo maja do wyboru to albo wiezienie + w wypadku legalizacji ludzie kupowali by czysty i sprawdzony material dzieki czemu nie byloby tylu powiklan zdrowotnych
po drugie ja mowie o calkowitej legalizacji:D nie tylko legalizacji posiadania. legalizacja posiadania ekonomicznie c🤬ja, da to prawda.ale pelnej legalizacji do tego co mamy teraz nie ma co porownywac, bo teraz to my mamy c🤬jnie...
i jak myslisz? ile kosztuje utrzymanie 1 takiego wieznia przez rok? wlacznie z wyplatami dla sluzby wieziennej, konserwacja budynku itd. do tego sobie dolicz utrzymanie wydzialu antynarkotykowego, szkolenie psow itd + prokuratorowie, sedziowie, ktorych czas idzie na te wszystkie sprawy, a slyszales co andżej powiedzial? 6 % zostalo skazanych na pozbawienie wolnosci. to juz by bylo 150000 spraw
Skąd masz takie informacje? Z tego co wyczytałem ma prawie dwukrotnie większą liczbę uzależnionych niż Polska. Z kolei Czechy gdzie niedawno zalegalizowano prawie 4krotnie. A liczba ludzi którą trzeba leczyć z uzależnień u nich wzrasta.
To o czym mówisz jest całkowicie abstrakcyjne i niemożliwe do wprowadzenia. Może chciałbyś ,żeby było jak w tych narkopaństwach z Ameryki Południowej ,że kiedy w sklepie nie mają jak wydać reszty, rozliczają się w dragach?
Idź pan w ch*j.
Człowieku twoja tępota jest aż śmieszna. Wypłaty dla służby więziennej, konserwacja więzień, utrzymanie wydziału narkotykowego, szkolenie "psów", prokuratura i sędziowie - Tak czy siak trzeba na to wydawać kasę bez względu na to czy zioło jest legalne czy nie. Legalizacja nie wpłynie w żaden sposób na zmniejszenie tych kosztów.
A teraz ty sobie policz koszty utrzymywania oraz leczenia uzależnionych i koszty szarej strefy. I miej na uwadze ,że będą znacznie większe w przypadku legalizacji