dzień dobry, jestem ekspertem i powiem Ci ze jadąc według licznika 80km/h miałeś maksymalnie 70-72 na godzinę, jak wiadomo licznik troszkę zawyża, można to sprawdzić w łatwy sposób patrząc na prędkość w GPS.
dodatkowo dodam że jadąc za pojazdem osiągnąć taka prędkość jest dużo łatwiej, dlatego kolarze z defektami doganiają peleton " po samochodach " ale to chyba wie każdy kto ma Eurosport.
Sam jechałem w mieście za tirem 62,5 km/h (tyle wskazywał licznik). Dalej brakowało mi przełożeń by mocniej (szybciej) pedałować. Powiem szczerze, że jadąc za jakąś ciężarówką odpowiednio blisko trzeba wręcz hamować a nie pedałować. Pęd powietrza tworzy wir z tyłu auta i popycha nas do przodu. Udało mi się w ten sposób podjechać pod wiadukt z prędkością 44 km/h. Jednak trzeba złapać odpowiednie auto w odpowiedniej chwili.
Dlatego też kolarze jeżdżą na kole innych rowerzystów. Spróbujcie jechać tak kiedyś ze znajomymi a zobaczycie jak można bardzo odpocząć podczas takiej jazdy. Ok 40% mniej energii trzeba wsadzić by jechać tą samą prędkością.
Przecież ci kolarze jadą za tym typem, bo to ich trener. Widziałem niejednokrotnie, więc o chamskie hamowanie obaw nie ma, no chyba że sarenka albo as wyprzedzania na trzeciego się znajdzie..
A auto odgadłem od razu, powyłączaj sobie te kontrolki
Ogólnodostępna część strony (nie wymagająca logowania) jest przeznaczona dla osób, które ukończyły 16 lat.
Niektóre podstrony oraz treści lub ich fragmenty posiadają dodatkowe oznaczenia klasyfikujące je jako przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich i wymagające stosownego potwierdzenia.
Rejestracja, zamieszcznie materiałów oraz komentarzy są przeznaczone wyłącznie dla pełnoletnich użytkowników strony.
Serwis ma charakter prześmiewczy, często sarkastyczny i ocierający się o czarny humor, z tego powodu nie będzie on odpowiedni dla każdego, a opisy materialów i komentarze do nich należy traktować z dużym dystansem.
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie*
* przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc. * wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie