soban2100 napisał/a:
To znajdź mi paragraf, który o tym mówi, bo nie wierzę każdemu, kto mądrze pisze na forum..
[...]
A tak już całkiem na marginesie, to pokaż mi kierowcę, który pokonuje próg zwalniający z prędkością 20km/h (kierowcy zdezelowanych samochodów, firmówek i suvo-terenowo-wysokich aut się nie liczą).
Zgadzam się,dlatego najczęściej progi zwalniające stawia się parami i pomiędzy nimi znajduje się owe niebezpieczne miejsce.Zauważ jednak, że progi te stawia się po to żeby zmusić kierowców do przestrzegania ograniczenia prędkości.Gdyby była ona przestrzegana próg byłby zbędny.Niedaleko mojego domu na długiej i prostej ulicy zamontowano kilka progów podrzutowych, wyspowych.Ustawiono je dlatego,że ulica była miejscem wyścigów i niejednokrotnie wypadków.Przed każdym takim progiem stoi komplet znaków z ograniczeniem prędkości.Wg moich informacji to bezpieczna prędkość z jaką można go pokonać.
Zacytuje-możesz się zgodzić lub nie...
"Obowiązuje taki akt prawny jak ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2003 r.)
ZAŁĄCZNIK Nr 4 SZCZEGÓŁOWE WARUNKI TECHNICZNE DLA URZĄDZEŃ BEZPIECZEŃSTWA RUCHU DROGOWEGO I WARUNKI ICH UMIESZCZANIA NA DROGACH
8. Urządzenia do ograniczania prędkości pojazdów
Według tego progi zwalniające oznaczone są symbolami U16a - U16d, z tym, że progi U16a - U16c (długość minimalna 3,70 m) oznakowane są znakami A11a i B33 (30 km/h), natomiast próg U16d o długości ograniczonej do 0,9-1,5 m, są oznakowane znakami A11a i B33 (20 km/h).
Jeżeli chodzi o te krótkie progi, których najwięcej jest na naszych ulicach, to są to progi podrzutowe i należy w tych miejscach ograniczyć prędkość do około 5-8 km/h. Można je stosować na obszarach o ograniczonej dostępności lub na obszarach zamkniętych. Na drogach publicznych dopuszcza się stosowanie progów podrzutowych wyłącznie na obszarze przejścia granicznego !!!
Faktem jest, że przepisy nie określają co z dozwoloną prędkością po opuszczeniu progu, jednak wyraźnie jest napisane, że znak wskazuje "prędkość graniczną przejazdu przez próg", więc dotyczy tylko i wyłącznie momentu, w którym przejeżdżamy przez próg.
Proszę pamiętać, że gdy uszkodzimy sobie zawieszenie podczas przejeżdżania przez krótki próg podrzutowy umieszczony na drodze publicznej i oznakowany ograniczeniem do 20 lub 30 km/h, to spokojnie możemy wezwać Policję i żądać od administratora drogi odszkodowania."
I odsyłam tutaj:
forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?t=7044 skąd cytat pochodzi.
Nic więcej dodać nie mogę.Pozdrawiam