wytrzeszcz5 napisał/a:
komputery starzeją się zasadniczo moralnie
Że jak się k🤬a starzeją?
wytrzeszcz5 napisał/a:
Elementami w komputerze które się starzeją/zużywają są:
-kondensatory elektrolityczne
-baterie
-Elementy mechaniczne
-Pamięci Flash (ograniczona ilość cykli zapisu)
Więc jak by huhać dmuchać i wymieniać to co się zużywa to nasz nowiutki Iphone działa by 40-50 lat
tylko że po co jak jego porcesor nie pozwoli nam nic zrobić
Miałeś Ty kiedyś styczność z elektroniką? Bo takie głupoty p🤬lisz, że szkoda gadać. Normalnie w komputerze elektronika nie ma prawa się zużyć czy zepsuć ze starości. Elementami, które najczęściej szwankują są zasilacze (1. bo często są lipne, 2. bo to urządzenie elektryczne, a nie elektroniczne, pracujące pod dużym obciążeniem), wiatraki (które z kolei są elementem mechanicznym) czy DVD romy itp. (też jak wiatraki - mechanika, ale nawet i głupi kurz). Procesor, płyta główna, pamięć RAM czy karta graficzna to elementy tak działające, że tam się po prostu nie ma co zepsuć podczas normalnego użytkowania (jedynie woda i wysoka temperatura mogą je uszkodzić, ale na pewno nie normalna praca). Z dyskami bywa różnie, jak się kupi dobrze i wie się jak dysk działa oraz jak go używać - będzie służył długo.
mare30ks napisał/a:
co to za lewackie p🤬lenie
firmy oferuja taki produkt jaki chce klienci, zajmuja sie odpowiadaniem na zapotrzebowanie a nie jego tworzeniem
Z produktami Apple jest mniej więcej taka historia - zlecasz mi postawienie Ci domu. Ok, postawiłem i za powiedzmy 5 lat wbijam Ci na chatę i przestawiam ściany, pod pretekstem aktualizacji. Dom wygląda c🤬jowo, bo był budowany w innym standardzie i może się zawalić. Wtedy Ty musisz mi zlecić budowę nowego domu, bo w starym po prostu nie da się mieszkać. To samo robi Apple wciskając na siłę aktualizację. Mogliby chociaż informować, że "za X miesięcy wciśniemy Ci na siłę aktualizację, przez którą Twoje urządzenie będzie niewydajne - miej tą świadomość kupując nasz produkt".