mesiash napisał/a:
Ja TEŻ nie jestem zachwycony menifestacjami, ani sposobem ich organizacji, ale dotyczy to ogółu, a nie tylko tych. Poza tym ja pisałem o kretynach atakujących takich ludzi, jako głównym problemie, bo tak jak napisałeś - ch8j mnie obchodzi co ktoś robi u siebie w sypialni
To może inaczej, odnosząc się do ataków tych ludzi bo może za bardzo odbiegłem od tematu. Serbia powstała w 2006 roku po rozpadzie Serbii i Carnogóry, która jeszcze wcześniej należała Yugosławi. Jeśli sie nie mylę, jako tako to panstwo nie należało do ZSRR, ale było podatne na jego wpływy.
To że kilkudziesięciu typa się rzuciło na jednego, to nie jest wina oprawców, bo prawda jest taka że zadymiarze jeśli widza że ktoś jest okopywany, to się na niego rzucają sprzedać buta. Psychologia tłumu się kłania. Po części winę za tę katastrofę , obarczać sie powinno organizatorów tych parad a nie jakieś bojówki. Jakby mieli wszystko zapięte na ostatni guzik, to by nie było tragedi. A tak co mieli zrobić tamci policjanci, skoro ich jest tylko 2 w patrolu, a tłum cały. Więc jest lekkie przyzwolenie władzy na te czyny.
Prawda jest taka że w Polsce by prawdopodobnie tez by doszło do takich rękoczynów, i masowego okopywania homosiów, gdyby nie fakt że organizatorzy prosza o wsparcie policję, czego pewnie tam w serbii brakowało. I tam albo zawinił rząd , albo organizatorzy, gdyż ich parada mogła być nielegalna.
Zapewne, jeśli parada była legalna, to te bojówki mogły sobie iść na równi razem z nią, po czym jak padło hasło do przegrupowania się, to zaczeła się zadyma. I tyle.