Dzimi napisał/a:
a weź zrób sobie eksperyment, do wrzątku w kubku, podgrzanego w mikrofalowce, wrzuć zimny widelec z małej wysokości, ale to co Ci się stanie przy tym to już nie moja wina
Przy okazji dodam, że woda powinna (nie musi, ale zanieczyszczoną trudniej uzyskać pożądany efekt) być destylowana, efekt taki nazywamy przegrzaniem cieczy - po zaburzeniu stanu cieczy zaczyna ona bardzo intensywnie wrzeć i parować, co może skutkować poparzeniem. To samo dzieje się, gdy dolejemy wody do gorącego oleju, na skutek różnicy temperatur zacznie ona wrzeć, czemu towarzyszy charakterystyczne pykanie podczas smażenia.
gouomb napisał/a:
podgrzany olej w połączeniu z wodą staje się mieszaniną łatwopalną, a w większych ilościach nawet wybuchową
Co to ma do mieszania się z olejem ?
Olej jest sam w sobie w wysokiej temperaturze palny i woda nic do tego nie ma.