Wysłany:
2014-09-26, 3:04
, ID:
3508051
Zgłoś
@smutas jesteś niedouczonym bucem, co ciągle się kłóci, a nie ma racji. Tak, domowy chrzan jest ostrzejszy od sklepowego, bo sklepowe zawierają nawet ok 60% chrzanu i więcej. Jednakże:
"wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan. Jest jednak od niego dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, często używa się proszku o nazwie "wasabi", w którego składzie nie występuje chrzan japoński, a jedynie chrzan pospolity i gorczyca oraz barwniki. Występuje też w tubce, w postaci pasty gotowej do użytku, zawierającej do kilku procent oryginalnej rośliny. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym"
Czyli utarty chrzan japoński jest ostrzejszy od naszego. Faktów nie zmienisz, przyznaj się do błędu.