Velture napisał/a:
Statystycznie w Polsce 1% (słownie: JEDEN procent - jeden cygan na 100) cyganów pracuje. Reszta albo kradnie albo z socjalu żyje albo to i to albo wyłudza, i socjal albo k🤬a coś i socjal. Takie są j🤬e fakty i nazywajcie mnie ile chcecie rasistą albo ksenofobem ale jebie mnie to bo fakty są po mojej stronie.
Być może jest tak jak piszesz. Załóżmy, ze tak faktycznie jest, bo to tak naprawdę... bez znaczenia. Weź przykład rodziny nie-cyganów. Ot, przykładowych Polaków, z dziada pradziada, z rodowodem od czasów Mieszka I. I tych 100% Polaków wychowaj w taki sposób w jaki dorastają małe cyganiątka. Myślisz, że uzyskasz inny rezultat wychowania? Będzie dokładnie tak samo i pełno takich jest żuli, meneli, zwyczajnych k🤬 i złodziei.
Tak więc, jak widzisz przyczyną problemu jest coś zupełnie innego niż myślisz. Nie ich pochodzenie, tylko sposób wychowania i takie stygmatyzowanie społeczności o jakim piszesz problem tylko pogłębia a nie rozwiązuje, ponieważ alienuje tych ludzi, spycha na margines i pogłębia problem zamiast go rozwiązać. Tak, to jest trudne. Tak, to jest długie. To jest program, który trzeba realizować przez kilka pokoleń żeby osiągnąć sukces, ale jest to jak najbardziej możliwe!
Absolutnym hitem takiego podejścia do sprawy zaprezentował burmistrz Limanowej. Z funduszu przyznanego mu na integrację do społeczeństwa lokalnej populacji romskiej kupił im mieszkania w sąsiedniej gminie i tam wysiedlił. Nie tędy droga!