Wysłany:
2013-12-11, 19:48
, ID:
2742639
Zgłoś
@Rzehooj
Fakt, część rzeczy zostaje. Ale :
Zmieniasz procesor ? Przy Intelu masz 95% szansy że płyta główna do wymiany bo gniazdo inne. Więc jak Ci sie udaje to sprzedajesz procesor za powiedzmy 70% a i tak musisz dołożyć do niego +/- 200 zł + kasa za nową płytę główną.
Zmieniasz grafikę ? Starą o ile uda Ci się sprzedać sprzedasz za pół ceny, do nowej musisz dołożyć te 400 zł.
A jak nie wierzysz mi z grafiką to podam Ci na przykładzie mojej, kupiłem 2 lata temu za +/- 650 zł, obecnie w sklepie jest za 450, na alledrogo chodzi za 250-300 zł.
Ustal żywotność sprzętu na powiedzmy, 6 lat (po tym czasie wyjdzie nowa konsola), wymiany CPU + GPU będziesz robił co 2 lata. Co dwa lata dokładasz co najmniej 600-700 zł (w zależności od CPU i płyty głównej). Czyli w ogólnym rozrachunku do mid kompa dokładasz 1600 zł (cena konsoli) do tego co dwa lata wkładasz kolejne 600, przez 6 lat komputer wynosi Cię prawie 3,5 do 4 tysięcy (o ile coś Ci sie nie sfajczy po gwarancji). Poza tym słyszałem że zbliża się DX12 więc będzie mała roszada na rynku PC.
Na konsolę wydasz 1600 i wsio.
Podtrzymuję to co powiedziałem. Nie gonisz za grafiką i nowinkami, kup konsolę. Grafa dla Ciebie to najważniejsze i chcesz utrzymywać ją na najwyższym poziomie, ponadto masz kasę na modernizację ? Kupujesz piecyk i sie cieszysz.