Szikaa napisał/a:
Mam pytanie brałeś jakieś odżywki ?
Osobiście mam kumpla który też to trenuje ale żadnych odżywek nigdy nie brał i nie jest tak "przykokszony" zwykły szczupły chłopak
A jakie znaczenie mają odżywki, jeśli nie ma się odpowiedniej diety?
To, czy rosną nam mięśnie, czy nie, zależy w 90% od tego, co jemy.
Odżywki to tylko pomoc, wszelkie siłowniane cioty myślą, że jak zjedzą jakąś chemię w proszku, to staną się duzi.
Odżywki działają dopiero wtedy, gdy masz dopiętą dietę, ale nie możesz już jeść lepiej/więcej.
Osobiście ćwiczę od prawie 5 lat, zaczynałem od wzmacniania się na siłowni pod kątem boksu, jednak szybko zrezygnowałem ze sportów walki i zostałem przy siłowni. Nigdy nie jadłem żadnych odżywek, nie było mi to do niczego potrzebne. 4200 kalorii dziennie z dobrej jakości pożywienia, rozparcelowane na 5 posiłków i dobra regeneracja. Ważę 91 kg, mam 179 cm wzrostu. Wszyscy szukają w obecnych czasach drogi na skróty, lecz takim myśleniem niczego się nie osiągnie. Budowanie masy mięśniowej wymaga wielkiego poświęcenia, wilu wyrzeczeń i dużej wiedzy i trwa po prostu długo.. Nikt z tych, którzy po 3 miesiącach brali się za odżywki "krełatynki, gejnerki" nie osiągnął wiele, większość sie wycofała. Ludzie o słabej woli.