Wysłany:
2018-11-28, 18:47
, ID:
5326917
1
Zgłoś
14 lipca 2014 o 11:43
10 lipca miałam kolizje właśnie z manewrem skrętu w lewo. Jechalam prawym pasem ruchu zwolnilam wrzucilam kierunkowskaz spojrzalam w lusterko, stala za mną ciężarówka która zwolniła po czym spojrzalam jeszcze raz i zaczelam skręcać w lewo na skrzyżowaniu. Po rozpoczęciu manewru poczulam uderzenie samochodu który postanowił wyprzedzić ta ciężarówkę znajdująca się za mną i podejrzewam ze kierująca pojazdem wyprzedzajacym nie spodziewała się ze przed ciężarówka jestem ja. W wyniku czego uderzyła we mnie z ogromna prędkością policja skierowała sprawę do sadu i zatrzymali nam prawo jazdy
Odpowiedz
Bartosz Nadwodny pisze:
14 lipca 2014 o 14:22
Witam,
w tym przypadku biegły zbada, który kierowca samochodu był sprawcą wykroczenia kolizji lub przestępstwa spowodowania wypadku drogowego. Jak biegły oceni, kto był odpowiedzialny za to zdarzenie drogowe, to zostanie skierowany do Sądu wniosek o ukaranie (jeżeli kolizja była wykroczeniem) lub akt oskarżenia przeciwko sprawcy całego zajścia.
Drugą kwestią jest zatrzymanie prawa jazdy. W tej sytuacji Policja wyśle wniosek o zatrzymanie prawa. Można ewentualnie temu zapobiec poprzez napisanie wniosku o nieuwzględnienie wniosku Policji o zatrzymanie prawa jazdy, co może doprowadzić do zwrotu Pani dokumentu prawa jazdy.