Wysłany:
2013-07-02, 13:34
, ID:
2294865
Zgłoś
"Patrz w lusterka, motocykliści są wszędzie".
1. Motor łatwo chowa się w martwym punkcie. Motocyklista powinien być tego świadomy.
2. Motocykliści jeżdżąc z nadmierną (a często z niedorzeczną) prędkością, nie dają szans sobie. Co z tego, że sprawdzę w lusterku i widzę, go 300m za sobą, jak po niecałej sekundzie już jest obok mnie.
3. Są różne sytuacje na drodze i niekiedy nie ma czasu zerknąć w lusterko,a w kodeksie drogowym, jest zasada ograniczonego zachowania.
O jednych mówi się "dawcy". O drugich, że nie patrzą w lusterka. A prawda zwykle leży po środku. Ale choćby nawet wszyscy kierowcy zawsze patrzyli w lusterka, to jeśli motocyklista nie da im szansy, to nic to nie pomoże.
Motocyklisto wyprzedzając:
1. Zachowaj większy odstęp (pojedź szerzej, 1,5-2m od samochodu, dasz sobie więcej miejsca na ew. korektę)
2. Daj się zauważyć (jadąc 150 na ograniczeniu do 70, pojawiasz się nagle jak pocisk)
3. Nie wyprzedzaj prawą stroną (to nie aluzja do filmiku), bo tu rzadziej się ciebie kierowca spodziewa
4. Na kilku pasowych skrzyżowaniach unikaj prawego pasa (skręcający w prawo na warunkowym, też może cię nie zauważyć)
To tylko pierwsze co mi się rzuciło, a nie jestem motocyklistą (ale w lusterka prawie zawsze patrzę).