@Qbiini Fakt, ten "błąd" w tłumaczeniu może dodać kilka punktów do interpretacji, zakładając, że polonistka nie jest jebniętą rurą, trzymającą się klucza.
@Raziel91 Mi także spodobał się ten motyw. Zresztą Sapkowski ma "dryg" do tworzenia nazw własnych(lub ich umiejętnego zapożyczania)
Sadole jestem pod wrażeniem.
Szczerze to od jakiegoś czasu dzięki mega prawicowym postom i jeżdżeniu po cyganach wątpiłem w tą społeczność a tu filologiczne zapędy, muzyczne...
Przywracacie mi wiarę w humanizm (chodzi mi tu o wiedzę i erudycję jakaś a nie zawód )
Czasami strata dla jednych, jest inspiracją dla drugich.
Google:
Biografowie artysty twierdzą, że pewnego późnego wieczora, gdy odwiedzał swojego przyjaciela, minął go człowiek pędzący na koniu. Na rękach wiózł zawiniątko. Następnego dnia Goethe z przyjacielem dowiedzieli się, że był to rolnik wiozący swojego chorego syna do miejscowego lekarza. To zdarzenie oraz krążąca po okolicy legenda stanowiły inspirację do napisania Króla Olch.
ja rozumiem że kultura i upodobania różnych ludzi i wiedza podobają sie innym ludziom ale do K🤬Y NĘDZY TO JEST SADISTIC!!!!! a może w sumie to kiedyś był...
"ja rozumiem że kultura i upodobania różnych ludzi i wiedza podobają sie innym ludziom ale do K🤬Y NĘDZY TO JEST SADISTIC!!!!! a może w sumie to kiedyś był..."
Z ciekawości sprawdziłem sobie twoje konto i po przeczytaniu twoich komentarzy jednak cieszę się że nie jest to taki Sadistic który tobie się podobał.