Wysłany:
2017-05-17, 9:58
, ID:
4931627
3
Zgłoś
W całej tej sytuacji z kradzieżą samochodów nie rozumiem jednego... na ebay kupiłem niedawno lokalizator GPS za 20 euro... (z wysyłką). Lokalizator wykrywa ruch pojazdu - wibracje wysyłając smsa z lokalizacją do ok 2m dokładności, zaczyna sledzić wysyłąjąc smsy co ustalony czas. sprawdza pozycję cały czas i w momencie zaniku sygnału - np. wjazd do tunelu czy garażu wysyła ostatnią znaną pozycję gps po czym przełącza się na sledzenie za pomocą anten GSM. można zdalnie się połączyć słuchając co się dzieje. działa podłączony do prądu z samochodu, dodatkowo ma baterię wystarczającą na kilka dni.
nieco droższe modele (a także ten co mam po kilku modyfikacjach) oferują zdalne odłączenie dopływu paliwa (wyłączają pompę paliwową) i zdalne odłączenie akumulatora... mozna ustalić obszar czy czas w którym sami używamy samochodu, można ustalić maksymalną dozwoloną prędkośc po której wysyła smsa alarmowego. i wiele innych opcji.
80zł co w porównaniu do kilkunastu - kilkudziesięciu tysięcy które kosztuje samochód to nic... (pomijam oczywiście to że wszystkie nowe samochody powinny być w to wyposażone jako standard...)
Ja sobie lokalizator nawet w rowerze zamontowałem... ale może ktoś lubi odrobinę adrenaliny czy ma gdzieś czy mu samochód podprowadzą z garażu...