Co się dziwić, że syczą. Instynkt nakazuje im wypłoszyć potencjalnego rywala do puli samic zdolnych do rozrodu.
Mam turecki pistolet pneumatyczny. Na wyjściu z lufy ma 26 Joule (po małym tuningu), kanarka przeleci na wylot i następnego również.
Nie strzelałem nigdy z tego do ptaków, ale do myszy i szczurów już tak.
Po dobrym trafieniu w łeb szczur się miota jeszcze przez 10, czasami nawet 30 sekund zanim ducha wyzionie.
Za posiadanie broni bez zezwolenia ale jak znajdzie się uparty z dochodzeniowki i prokuratury to i wyłapiesz że znęcanie się nad zwierzętami
Jak wpadłeś na pomysł, że to broń bez zezwolenia?
To jest legalnie posiadany pistolet pneumatyczny i mam go wpisanego przez policje do Waffenbesitzerkarte.
Szczury nie podlegają ochronie i wolno je zwalczać, a bambinistom wolno tylko nad tym płakać.
Czy tam gdzie Ty żyjesz konieczne jest okazanie zezwolenia na broń przy kupnie pułapki na myszy i szczury? Bo tutaj nie jest to konieczne.
Jak wpadłeś na pomysł, że to broń bez zezwolenia?
To jest legalnie posiadany pistolet pneumatyczny i mam go wpisanego przez policje do Waffenbesitzerkarte.
Szczury nie podlegają ochronie i wolno je zwalczać, a bambinistom wolno tylko nad tym płakać.
Czy tam gdzie Ty żyjesz konieczne jest okazanie zezwolenia na broń przy kupnie pułapki na myszy i szczury? Bo tutaj nie jest to konieczne.
Legalnie jest posiadanie wiatrówki do 17J. Powyżej jest to broń, zaś ty chwalisz się że ma moc 26 J. Dziki i jelenie też nie są pod ochroną, ale jak bez zezwolenia zabijesz masz sprawę karną
W Polsce powyżej 17J potrzebne jest pozwolenie- do tego nawiązywał.
W Niemczech lub Austrii pozwolenie jest wymagane powyżej 7,5J.
Polska nie jest pępkiem świata i polskie prawo nie jest zobowiązujące dla reszty świata. Również w Polsce możesz posiadać broń pneumatyczną o większej mocy niż 17J, jeżeli spełniasz odpowiednie warunki i masz na to papiery, jak to jest w moim przypadku.
Poszperaj w internecie i dowiesz się jakie to są warunki i jak się je wypełnia, to może przestaniesz się tak bać.
Dokładnie tak jak piszesz. Posiadając pozwolenie, którego w torebce z chipsami nie znajdziesz wolno posiadać i używać również broni pneumatycznej o mocy powyżej tych norm.
Ten kolega u góry usiłuje mi wmówić, że konkretnie ja posiadam nielegalnie broń pneumatyczną! A skąd on chce to wiedzieć?
Pozy tym istnieje coś takiego jak przepisy o zwalczaniu szkodników - Schädlingsbekämpfungsgesetz - i tam są uregulowane warunki jakie muszą być spełnione do tego celu.
Szczury i myszy nie podlegają ochronie i ich zwalczanie jest dozwolone przy zachowaniu odpowiednich zasad i spełnieniu warunków.
Do otrzymania takiego zezwolenia konieczne jest członkostwo w klubie strzeleckim, udział w szkoleniach i zaświadczenia o zdanych egzaminach. Po spełnieniu tych warunków można sobie bez problemu kupić nie tylko wiatrówkę, ale również i mocniejsze sztuki broni.