Wysłany:
2013-03-03, 14:26
, ID:
1905782
Zgłoś
Miałem kiedyś okazję w jednej z poważanych firm skosztować czegoś "podobnego". Bardziej coś na zasadzie stroju, jak w "Kosiarz Umysłów" lub inne s-f. Fajne ale do dupy.
Nie trzeba używać całego zakresu, jak to ktoś napisał. Problemem jest zapamiętanie wszystkich gestów odpowiedzialnych za obsługę. Dla przykładu. Teraz klikasz prawym myszy i masz menu z którego wybierasz sobie jakąś funkcję. Tam musisz zapamiętać układ gestów prowadzący do tego wyboru.
Wyświetlenie obrazu w czystym powietrzu jest już możliwe jednak z tym też wiążą się komplikacje. Przede wszystkim ogromny pobór mocy. Druga rzecz prześwietlenia obrazu przez słońce, latarnie cokolwiek. Inną rzeczą jest, że coś musi wyłapywać te gesty ponieważ dotykanie powietrza samo w sobie do niczego nie prowadzi. Aby działało to w pełni funkcjonalnie muszą być przynajmniej 3 takie punkty wychwytujące ruch.
Nawet przy obecnym zaawansowaniu techniki jest możliwe zbudowanie czegoś takiego ale jest kilka ale.
Użytkownik musiałby mieć na sobie jakiś stelaż czy coś z czujnikami ruchu po przekątnej (z boków po prostu).
Całość musiałaby posiadać akumulator wielkości małego samochodu osobowego lub na stałe być podpięte pod sieć elektryczną.
Użyteczność byłaby ograniczona praktycznie tylko do domu, ponieważ tylko tam jest mniej więcej nie ruchome powietrze.
Kiedyś zapewne coś takiego powstanie, albo nawet coś bardziej zaawansowanego. Ja mam tylko nadzieję, że tego nie dożyję bo po mojemu to zniszczy już i tak mizerne kontakty między ludzkie.