Shizol napisał/a:
Polska ma ok. 36,6 miliarda ton niewydobytego węgla kamiennego i 23–36 miliardów ton węgla brunatnego. Przy obecnym poziomie wydobycia wystarczy to na około 750 lat węgla kamiennego i 600 lat węgla brunatnego.
Może sobie mieć i 5000 miliardów, ale co z tego, skoro ten węgiel znajduje się kilometry pod ziemią, a jego wydobycie nie jest opłacalne, bo ten bliżej powierzchni już dawno został wyeksploatowany. Koszt wydobycia polskiego węgla przekracza jego wartość, a do tego ten węgiel jest słabej jakości – nawet nie spełnia norm. Polski sektor górnictwa węgla kamiennego zanotował w 2024 r. 11 mld zł straty. Oczywiście stratę pokryjemy my, podatnicy, bo górniczy związkowcy tak sobie wymyślili i tak ma być. Jak to się ma do idei wolnego rynku? Jak biznes sam na siebie nie zarabia, to chyba powinien zostać zamknięty, prawda? Ale wygodniej jest słuchać bzdur, które wygadują liderzy Konfederacji, że przyszłością Polski jest węgiel. Nie jest, jest kulą u nogi, która nas kosztuje miliardy złotych.
Takie są statystyki: ile ton wydobytego węgla przypada na jednego górnika. Nic dziwnego, że tak słabo wygląda to w Polsce, gdzie polski górnik musi dwie godziny przemieszczać się od wejścia do kopalni do stanowiska i z powrotem – to daje jedynie cztery godziny na pracę. polska zatrudnia armię górników, która przeżera publiczne pieniądze, ci ludzie- z pewnością bardzo pracowici i kreatywni - marnują się, mogliby zasilić inne sektory, które są przyszłościowe dla gospodarki. To smutny paradoks, że ich ciężka praca generuje więcej strat niż zysków.
Shizol napisał/a:
Masz mi pożyczyć trochę forsy bo mnie cholera NIE STAĆ !
Co ja poradzę na to, że jesteś taki niezaradny. Za brak ubrania i paradowanie nago też grozi kara finansowa – i co? Rozpłaczesz się, że mam ci kupić gacie, bo nie masz jak wyjść na ulicę? Tak poważnie, to przecież są programy specjalnie przeznaczone na ten cel, z dofinansowaniami. Można otrzymać bezzwrotne dofinansowanie na: Wymianę pieca na nowe efektywne i ekologiczne źródło ciepła. Modernizację lub wykonanie instalacji grzewczej. Ocieplenie budynku. Wymianę okien i drzwi. Zakup rekuperacji. Ocenę stanu energetycznego domu.