podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.@vass
Zależy co dla kogo znaczy dużo. Panu X wystarczyłoby 3 tysiące na życie do szczęścia ale musiałby wypracować prawie 5. Nie jest w stanie, wypracowuje 3 i ma około 2.
Analogicznie pan Y chce 10 tys ale musiałby wypracować 14... itd.
Pan X i pan Y chce wysłać dzieci do szkoły, chce żeby policja pilnowała porządku, chce iść do lekarza jak go grypa dopadnie, chce jeździć po dobrych drogach i chce też aby armia była silna w razie czego.
Chyba rozumiesz o czym piszę ? Bo pensje posłów, prezydenta i premiera, to kropla w morzu w porównaniu do tych wydatków, które wymieniłem.
Jakich dobrych drogach?
Jaka silna armia?
Bo tych dwóch rzeczy to nie widać w naszym kraju, a co do opieki zdrowotnej, to prawda jest taka, że i tak jak służba zdrowia jest potrzebna, a Ty ciężko chory to dojebią Ci termin za rok, więc rozsądny człowiek dbający o zdrowie pójdzie prywatnie do lekarza lecz wiąże się to z dodatkowym wydatkiem czyli płacisz podwójnie.
I nie, przykład o służbie zdrowia nie jest wyssany z palca. Mój współlokator dostał termin na głupią gastroskopię na listopad tego roku. Czekał w sumie 6 miesięcy, a gdy przyszedł na umówiony termin to poinformowano go, że skończyła się umowa z NFZ i nie mogą wykonać badania. Co jak co, ale system służby zdrowia to jest c🤬jowy jak barszcz.
PS. Odnośnie szkolnictwa to uczelnie powinny być prywatne. Tak aby nie było 100000000 osób po bezsensownych kierunkach, które studiuje, żeby studiować. A potem dziwić się, że do najprostszej pracy trzeba mieć magistra i najlepiej kilka lat doświadczenia, którego zdobyć na studiach się nie da. System szkolnictwa wyższego z którego powinniśmy brać przykład to ten z USA.
Co do służby zdrowia, trzeba wspomnieć, iż płacić musisz, bo inaczej grozi to wysoką karą, a umowy z przychodniami ciągle się kończą, więc przychodnie prywatyzują. Przychodnie dalej zarabiają hajs jaki zarabiały, a my dalej płacimy tyle ile płaciliśmy (jeśli nie więcej- o czym powiedziałeś podwójny wydatek).
Odnośnie szkolnictwa to CO?! I moje dzieci mają być potem takimi debilami jak ten durny naród? Nie ma opcji. Oni mają tak masakrycznie zaniżony poziom, że to szok jest. Jak już to z brytyjskiego, albo japońskiego, to są dobre systemy edukacyjne.
Pan X i pan Y chce wysłać dzieci do szkoły, chce żeby policja pilnowała porządku, chce iść do lekarza jak go grypa dopadnie, chce jeździć po dobrych drogach i chce też aby armia była silna w razie czego.
Chyba rozumiesz o czym piszę ? Bo pensje posłów, prezydenta i premiera, to kropla w morzu w porównaniu do tych wydatków, które wymieniłem.
podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.Nie można stać się bogatym poprzez przywłaszczenie sobie rezultatów czyjejś pracy?